Na nepřízeň počasí se připravuje také festival Rock for People

10. červen 2013

Organizátoři letního festivalu Rock for People se po loňské bouři chtějí lépe připravit na krizové situace. Vloni bouře, liják a silný vítr festival doslova rozmetaly. Včera odpoledne proto na královéhradeckém letišti nacvičovali, jak lépe případné problémy zvládnout.

Očekává se, že 200 kapel z celého světa přiláká na začátku června do festival parku až 30 tisíc fanoušků rockové hudby. Pro ně organizátoři připravili například stan pro 12 tisíc lidí, popisuje manažer bezpečnosti festivalu Štěpán Suchochleba.

Vloni postihly festival silné bouřky a vítr, organizátoři museli dokonce odvolat koncert největší hvězdy programu, skupiny Faith No More. Letos jsou prý připraveni lépe.

„Na základě loňských zkušeností jsme udělali plán, kde řešíme jednotlivé krizové situace – velký vítr, požár, velké množství vody v areálu a podobně. Na jednotlivé situace máme tzv. minimanuály,“ vysvětluje Suchochleba.

Zátěžovou zkouškou prošel festival vloni a podle manažera bezpečnosti se ne vždy řešily nastalé situace správně a hlavně rychle. Letos jsou bezpečnostní opatření připravená mnohem lépe – třeba jednu stage chtějí organizátoři přikrýt stanem, který by měl vydržet i nápor velmi silného větru.

„Jsme členy Evropské asociace festivalů Europe, máme spoustu zkušeností, na které můžeme navazovat. Ukázalo se, že tohle je v Evropě docela běžný trend – vysoká pódia, která by vítr mohl zničit, jsou nahrazována velkými stany, které můžete provozovat i při nárazech větru, které už nařizují zavřít otevřené pódium.“

Rock for People zabere letos větší části festival parku, mluví se o pěti hektarech navíc. Podle Suchochleby ale není důvodem to, že by se do menšího prostoru lidé nevešli.

„Snažíme se jim spíš vyjít vstříc a usnadnit jim servis, vylepšit ho.“

Organizátoři očekávají návštěvu až 30 tisíc lidí – a pracovat s takovým davem při krizové situaci není vůbec jednoduché.

„Důležitá je příprava. Ve chvíli, kdy nejdou vysílačky ani mobilní telefony, protože tady vypadnul signál, to jde na místě řešit jen velmi obtížně. Máme nasimulované modelové situace, které mohou nastat. Máme také daleko lépe udělanou strukturu řízení festivalu v době krize. A myslíme si, že se nám to, co může nastat, bude lépe řešit, než jak tomu bylo vloni,“ věří Štěpán Suchochleba.

Spustit audio