Na některých místech v kraji vzali lidé obchody a restaurace útokem, v centru Náchoda byl ale klid

4. prosinec 2020 08:05

V Česku platí třetí stupeň protiepidemického systému PES. Opatření proti šíření koronaviru jsou tak od čtvrtka po několika týdnech mírnější. Restaurace plné hostů, venkovní fronty před obchody s oblečením nebo obuví. I tak vypadalo na některých místech v kraji po uvolnění protiepidemických opatření. Naopak v centru Náchoda byl překvapivě klid.

Čtěte také

„Přišli štamgasti, tak jsme se na ně připravili. Nachystali jsme domácí punč a napekli jsme dorty," popisuje první den po znovuotevření malé hospůdky na náchodském náměstí její majitelka Mojmíra Škodová.

Do našeho rozhovoru ji zvoní telefon, lidé si právě chtějí rezervovat místo na večer.
„Čtyři lidé mohou sedět u jednoho stolu. A na jaké to bude jméno?"

Hostů ale nakonec prý přišlo zhruba stejně jako před uzavírkou. Podle hospodské i kvůli počasí.
„Jelikož je zima, tak už nemáme zahrádku."

Náchod leží v turistickém regionu Kladské pomezí na severovýchodě Čech. Byl  založen v polovině 13. století. Název vznikl od toho, že se přes Náchod chodilo do Slezska a Německa

O kus dál, v hotelu, který patří městu, dokonce přes den přišlo do restaurace a kavárny ještě míň lidí než dřív.

„Myslím si, že to je z několika důvodů. Jednak mají lidé stále ještě strach a hlavně je to také tím, že je před svátky a Vánocemi, takže lidé možná i šetří. Proto je to v restauraci slabší," říká provozovatel Pavel Rys.

Čtěte také

Hotel navíc slouží spíš jak společenské centrum a přes zimu ho každoročně ekonomicky nad vodou držely hlavně akce. A těch je teď minimum.

Plno nebylo v centru Náchoda ani ve znovuotevřených obchodech. Například prodejna obuvi kousek od radnice byla na zhruba polovině obvyklých tržeb.

„Určitě je to slabší, než to bývalo. Čekali jsme tedy větší nápor zákazníků. Na jaře to bylo mnohem lepší," dozvídám se od Ireny, která v obuvnictví pracuje.

A podobné to bylo i v řadě dalších obchodů v centru města. Důvodů mohlo být podle prodavaček víc. Ať už čerstvě napadlý sníh, tak třeba i obava lidí z toho, že první den budou obchody plné.

Spustit audio

Související