Na nejvyšší hoře Českého středohoří Milešovce můžete přenocovat ve Veberově nouzovně

19. duben 2021

Na královnu Českého středohoří, nebo také hromovou horu, jak se Milešovce někdy říká, chodí turisté na noční pochody, pozorovat krajinu a také východy a západy slunce. A teď nově tam mohou dokonce i přenocovat v kamenném přístřešku, ovšem s teplým spacákem.

Nejvyšší hora Českého středohoří s výškou 837 metrů nad mořem láká turisty po celý rok. Rozhlížet se z ní mohou široko daleko. Nejen na okolní kopce a hrady Českého středohoří, ale klidně třeba až na Říp a při dobré viditelnosti až do Prahy, Krkonoš i Šumavu.

Přímo na vrcholu stojí rozhledna s nejstarší českou horskou meteorologickou stanicí. Na Milešovce je od roku 1904 a její pracovníci každému zájemci rádi vysvětlí, proč se Milešovce říká také hromová hora. Každoročně tu totiž napočítají nejvíce bouřek v celém Česku. Občerstvit se můžete v horské chatě.

Novinkou na vrcholu Milešovky je příbytek pro turisty, zázemí na přespání na jednu noc. Říkají mu nouzovna, což znamená, že slouží k nouzovému ubytování. Kamenný přístřešek je vybaven dvěma širokými dřevěnými palandami, na kterých pohodlně přespí i osm lidí. V nouzovně je také stůl s lavicemi, osvětlení a možnost nabít si mobilní telefon.

Nouzovna na vrchu Milešovky

Nouzovna je stále otevřená, volně přístupná každý den, samozřejmě zdarma. Platí tu stejná pravidla, jako ve vysokohorských útulnách. Tedy kdo dřív přijde, ten dřív mele, respektive přespí. Samozřejmostí je dodržovat řád a především udržovat pořádek. Topit se v nouzovně nedá, a tak by každý nocležník měl být vybaven teplým spacákem. Pokud rádi pozorujete východ nebo západ slunce, můžete se na Milešovce zdržet, přespat a užít si výhledy.

Veberova nouzovna vznikla rekonstrukcí té staré. O tu se na vrcholu Milešovky zasloužil už v polovině 19. století Antonín Veber, toho času hostinský v Milešově a Velemíně a velký propagátor turistiky. Ten tu také zřídil první hostinec pro turisty. Kamenná Veberova nouzovna vznikla jednak díky financím z příjmů restauračního zařízení na Milešovce a také z programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje.

Spustit audio