Na levandulovém statku na Hané se už rukama nesklízí. A návštěvníků je čím dál více

25. červenec 2020

Žně jsou v Česku oproti minulým letům na většině míst zpožděné. Důvodem je chladnější a vlhčí počasí. Se sklizní obilí je pozadu i většina zemědělců na úrodné Hané. Jak ale zjistil letní reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura, některým z nich zatím skluz starosti nepůsobí. Navíc se najdou i tací, kteří už mají téměř sklizeno. Ovšem ne obilí.

Roman Koutek, předseda Asociace Soukromého Zemědělství v okrese Olomouc zkoumá vlhkost pšenice na jednom ze svých polí.

Čtěte také

Tento bodrý čtyřicátník z Topolan na kraji Olomouce, sedlák z Hané, jak sám sobě říká, letos se sklizní ještě pořádně nezačal. Vrásky mu to ale nedělá…

“Spíš se to vrací do normálu. Neviděl bych to jako hrůzu, že se teprve vyjede. Samozřejmě by bylo dobré, aby se na dva až tři týdny počasí ustálilo,” říká s tím, nemusí být nic hotové zítra a člověk si může život trochu užít.

Sezona se posunula

Například na samém severu Hané ovšem najdete i farmu, kde sklizeň vrcholí. A to ne u úplně typické plodiny pro tento region.

“Každým rokem pole rozšiřujeme. Doteď jsme stíhali rukama, ale už to začalo být trochu moc. Jediná nevýhoda stroje je, že nedokáže udělat ty krásný svazky jako ruce,” vysvětluje Lukáš Drlík z  levandulového statku v Bezděkově.

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Letošní rok je kvůli vodě zvláštní – sezona se posunula, normálně by bylo sklizeno, ale mohou si dovolit levanduli na poli chvíli podržet.

“Už to začíná vypadat jako oblíbená levandulová destinace,” pochvaluje si. Statek  je vyhledávaným místem na výlet, a letos v létě sem přichází víc návštěvníků než kdykoliv předtím.

autoři: Ondřej Vaňura , prh
Spustit audio

Související