Na Královéhradecku zlikvidovali kachny z chovů zasažených ptačí chřipkou. Jaký je další postup?

25. březen 2021

Tři velkochovy drůbeže na Královéhradecku zasažené ptačí chřipkou jsou zlikvidovány. Hasiči a veterináři na kachních farmách v Dobřenicích a Novém Bydžově pracovali od pondělí. Teď se zaměří na další ohniska nakažlivého onemocnění, která jsou v sousedním Pardubickém a Středočeském kraji. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Na třech kachních farmách už opravdu skončila likvidace drůbeže, celkem bylo utraceno zhruba 50 tisíc kachen. Od pondělního rána do středečního odpoledne bylo v akci 190 profesionálních i dobrovolných hasičů.

Zajišťovali zázemí, dekontaminaci, ale také vynášeli z hal drůbež doslova kus po kusu. Následně byla drůbež ukládána do kontejnerů s oxidem uhličitým.

Tři z ohnisek ptačí chřipky, které se objevily v chovech firmy Perena, jsou tedy zlikvidované. Teď zbývají chovy ve Vinici na Nymbursku ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji.

Tyto chovy jsou ale o dost menší, takže by hasiči, veterináři i pracovníci chovatelské firmy měli likvidaci zvládnout během dnešního dne.

Jaká práce teď čeká krajskou veterinární správu?

Jak vysvětlil ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch on a jeho kolegové teď dohlédnou na další kroky, které musí udělat majitel kachních farem. Tedy vyčistit a především vydesinfikovat všechny prostory ve kterých chovy zasažené ptačí chřipkou byly.

Až následně bude případně dovoleno začít s chovem nové drůbeže. Veterináři stále také zjišťují jak se nákaza do chovů dostala. I na předběžné závěry je ovšem ještě brzy. Jasněji by mělo být zhruba za tři až čtyři týdny.

Čtěte také

Aleš Hantsch také dodal, že jiné chovy v regionu zatím zasažené ptačí chřipkou nejsou.

V okolí ohnisek ptačí chřipky stále platí mimořádná opatření. Co to znamená pro drobné chovatele drůbeže?

V Královéhradeckém kraji od farem v Dobřenicích a v částech Nového Bydžova Zábědově a Chudonicích jsou vymezena tříkilometrová ochranná pásma a potom pásma dozoru o poloměru deseti kilometrů.

Především je omezený pohyb drůbeže do a z těchto pásem, tedy lidé nemohou drůbež převážet. A veterináři také chovatelům doporučují to nejzásadnější obecné pravidlo, tedy co nejvíce zamezit kontaktu své drůbeže s volně žijícím ptactvem.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.