Na Královéhradecku se vloni vytřídilo přes 306 tun elektroodpadu. Je to méně než předešlý rok

15. květen 2019 08:59

Občané Královéhradeckého kraje vloni odevzdali k recyklaci 306,9 tun vysloužilého elektrozařízení. Na jednoho obyvatele v kraji se tak vysbíralo přibližně 0,56 kilogramů nepoužívaných elektrozařízení, nejčastěji šlo o velké domácí spotřebiče a zařízení informačních technologií. Od předloňska se Královéhradečtí ve sběru elektra mírně zhoršili. 

Údaje vyplývají z výsledků kolektivního systému provozovaného společností REMA Systém, který v tuzemsku zajišťuje zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení.

V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

03443225.jpeg

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

Celkových 306,9 tun vysloužilých elektrických a elektronických zařízení, které byly vloni na území Královehradeckého kraje v rámci sběrné sítě REMA odevzdány k recyklaci, odpovídá váze více než tří elektrických lokomotiv.

Obyvatelé Královéhradecka přitom nashromáždili necelá 2 % z celkového sběru v síti REMA v České republice. V průměru odevzdali 0,56 kilogramů elektroodpadu na hlavu, čímž se o malinko zhoršili oproti předloňsku. Tehdy to bylo 0,69 kilogramů.

Nejčastěji recyklovali v Královéhradeckém regionu zařízení informačních technologií, jako jsou například telefony, počítačové myši, tablety, klávesnice či kalkulačky. Dále velké domácí spotřebiče jako pračky, myčky, sporáky nebo varné desky. Množstevně nejméně se nashromáždilo světelných zdrojů, které jsou díky své jednotkové hmotnosti jedním z nejlehčích elektrozařízení.

03333571.jpeg

Z konkrétních typů elektra poslal kolektivní systém k recyklaci nejvíce tiskáren a kopírovacích strojů.

„Naše statistiky potvrzují setrvalý trend, který navazuje na předchozí roky. Nižší čísla sběru u malých a lehkých elektrozařízení i nadále potvrzují, že se lidé mnohem rychleji zbavují velkých nefunkčních přístrojů, pro které není u nich doma místo. Menší výrobky, jako jsou třeba mobilní telefony, elektronické hračky, žárovky nebo zářivky častěji schovávají doma v šuplíku, nebo mají stále tendence je vyhazovat do směsného komunálního odpadu. V této oblasti, byť se situace již významným způsobem posunula k lepšímu, je stále prostor pro osvětu, ale také spolupráci s obcemi, svozovými a třídícími společnostmi, i ministerstvem životního prostředí," hodnotí čísla za rok 2018 David Vandrovec, generální ředitel společností REMA.

Nový Bydžov se chce pokusit ještě víc motivovat lidi k třídění odpadků. Jaký bude nový systém?

Třídění odpadu, odpadky, plast, papír

Radnice v Novém Bydžově chce motivovat lidi k ještě lepšímu třídění odpadků. Už od roku 2011 město nabízí za odevzdaný tříděný odpad slevy na poplatcích za popelnice, jenže to mělo efekt jen částečný. Město si od zavedení nového systému slibuje nejen větší množství odevzdaných vytříděných surovin, ale především méně odpadu, který se bude muset vozit na skládky. 

Ve srovnání krajů byli v recyklaci starých elektropřístrojů občané Královéhradecka na nejnižších příčkách. Hůře už recyklovali jen občané Vysočiny.

I přesto se však Češi v recyklaci elektra neustále zdokonalují. Oproti roku 2017 se vloni podařilo zrecyklovat o 9 % vysloužilých elektrozařízení více a v rámci meziročního srovnání v letech 2016 a 2017 se jedná o 5% nárůst.

„Zpětný odběr elektrického a elektronického zařízení se navyšuje zčásti díky pokračující intenzivní výchově spotřebitelů a vzdělávání ve veřejných i soukromých institucích. V poslední době je sice velmi často zdůrazňována problematika plastového odpadu, ale stejně tak i vysloužilé elektrozařízení získává na důležitosti. Zejména s ohledem na to, že se stává čím dál častější součástí každodenního života doma i v práci, a to napříč generacemi i společenskými poměry," komentuje čísla ředitel kolektivního systému REMA David Vandrovec.

autor: baj | zdroj: LESENSKY.CZ s.r.o
Spustit audio

Související