Na Královéhradecku hrozí další propouštění

22. září 2010

I když Královéhradecký kraj nepatří k těm, které po 1. lednu 2009 čeká masivní propouštění zaměstnanců, přesto se některých textilek a firem dodávajících pro automobilový průmysl, finanční krize dotkne. Propouštění je zatím hlášeno v okresech Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou. Některé podniky se přechodně snaží řešit nižší odbyt svých výrobků, omezením výroby. Například automobilka Škoda Auto. K 31.prosinci skončil pracovní poměr 56 zaměstnancům v královédvorské textilce Dietfurt. O práci přijdou i desítky lidí ve strojírenském průmyslu. Například v rychnovské slévárně Elitex. Krizi spojenou s poklesem prodeje aut v Evropě pocítila také automobilka Škoda, která už snížila výrobu a odstávka kvasinském závodě potrvá nejméně do 12. ledna. Podle ředitele královéhradeckého úřadu práce Martina Horáka, je právě automobilový průmysl a jeho subdodavatelé oblastí nejvíce postiženou hospodářskou krizí.

Je to dáno tím, že jde o zboží, které není naprosto nezbytné, podobné další typy výrobků a výroby na to mohou doplatit. Třeba firma Petrof v tuhle chvíli má taky docela zásadní problémy, klavír není výrobkem nezbytné denní spotřeby. Právě odbyt takovýchto výrobků je problematický. To je i důvodem, proč v jiných okresech třeba krachují sklárny, keramický průmysl a podobně.
Řada firem v Královéhradeckém kraji věří, že současný pokles poptávky po jejích výrobcích je jen dočasný. Proto se zaměstnanců nechce zbavovat. Posílají je tedy na nucenou dovolenou nebo nechávají doma pro takzvané překážky v práci. A zaměstnanci pobírají jen šedesát procent mzdy.

Spustit audio