Velká Deštná v Orlických horách nabízí novou rozhlednu. Na kopcích se mají všichni potkávat

24. říjen 2019

Dnes se vypravíme do Orlických hor. Konkrétně do krásného horského střediska Deštné, které leží v průměrné nadmořské výšce 650 metrů. A už dlouhá léta tam mají paní starostku Alenu Křížovou, která přijela za námi do rozhlasového studia.

Jak se máte? Sníh ještě u vás nemáte, doufám?
Sníh ještě nemáme, ale už trošku mrzlo.

Jak dlouho už děláte v Deštném starostku? Protože to už nějaký pátek bude. Možná i nejedno volebního období, viďte?
Starostkou jsem od 31. srpna 2007. Tedy 12 let.

Alena Křížová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak jste se v Deštném ocitla? Protože vy jste se narodila v Mladé Boleslavi.
Ano, narodila jsem se v Mladé Boleslavi a potom se rodiče přestěhovali do Rychnova nad Kněžnou, kde jsem vyrostla. Pak mne život zavál do Deštného. Já jsem se tam vdala. Tedy v Deštném jsem už teď přes 30 let. A dětství jsem tam vlastně také prožila, protože jsme měli chalupu v Zákoutí. Je to tedy taková srdcovka.

Věřím, že kdo k nám přijede, tak si to tu oblíbí a najde si své aktivity. A především si krásně odpočine.
Alena Křížová, starostka Deštného v Orlických horách

Vy jste také pracovala nějako dobu ve školce nebo ve škole.
Já jsem pracovala úplně na začátku nejdříve v obchodě, pak jsem také byla chvíli v lese, potom jsem byla ve škole, pak jsem v té škole dělala účetní a teď tedy dělám starostku, když to tak řeknu.

Čtěte také

Děláte ji pořád ráda? S velkým nasazením?
Já to dělám moc ráda. I když jsou samozřejmě dny, kdy je někdy člověk takový nazlobený. Ale spíš mě zlobí to, že za těch 12 let neskutečně narostla administrativa a nemáte čas na vlastní práci, která k tomu starostování patří. A to je především intenzivní kontakt s lidmi, s občany a vůbec každodenní maličkosti. Ubíjí nás administrativa. Ale teď se snažíme udělat takové sousedské posezení, takovou nedělní kávu.

Pravidelně byste to chtěli dělat?
Zkusíme to. Máme to naplánované na listopad. Tak třeba lidé přijdou na kávu a popovídat si. Přijít může kdokoliv, kolik se nás tam vejde. Bude to v muzeu a tam se vejde hodně lidí.

Kostel v Deštném v Orlických horách

Kolik vůbec máte obyvatel u vás v obci?
V Deštném máme zhruba 550 obyvatel. Ale samozřejmě máme ještě hodně rekreačních objektů. A to nejen k individuální rekreaci, ale i k pronájmům. A tam máme kapacitu 2000 lůžek.

Deštné se vždycky přes zimu hodně rozroste, viďte? A možná to už teď platí i v létě.
V zimě se rozrůstáme víc. Ale i léto je u nás hezké.

Čtěte také

Když jste zmínila léto, tak jaké bylo u vás v Deštném?
Bylo takové letní. (smích) Bylo horší počasí i lepší počasí. Ale myslím si, že kdo k nám přijede, tak si to u nás oblíbí a své aktivity si najde.

Prázdninová tradiční akce Tavení skla dřevem, povedla se?
Letos byl už 28. ročník. A byl zvláštní tím, že se dělaly repliky skla z Orlických hor, především z hutě Karolína. Tedy letos to nebylo ono zelené sklo, na jaké jsou už diváci zvyklí, ale bylo různě barevné. Bylo to velmi zajímavé. Myslím si, že se 28. ročník vyvedl, návštěvnost byla asi 3 000 lidí. Bylo to super.

V Deštném v Orlických horách se pořád něco děje

Vy jste si prý nenechala ujít od roku 1999 ani jeden ročník. Takže můžete porovnávat.
Já si myslím, že to má zvyšující se tendenci. Ale pořád se to snažíme držet v takové domácí atmosféře. Troufnu si říct, že dnes už k nám jezdí opravdu kamarádi, přátelé, lidé, kteří to mají rádi. Nejedou jen na akci samotnou, ale jezdí k nám i během roku. A pomáhají nám třeba i s přípravou. Je to o vztazích. Proto má ona akce jiný rozměr a úžasnou atmosféru.

Jaké další novinky letošní léto přineslo? Vy máte také nové hřiště! Je to tak?
Máme nové hřiště, které jsme díky darům mohli vybudovat. Je součástí sportovního komplexu, kde byla letos novinka fotbalgolf a od loňského roku je tam víceúčelové hřiště a adventure golf. Je to v centru obce a v sousedství muzea. Myslím si, že to je hojně navštěvované, lidé si tam zpříjemní pobyt.

A Kačenčina stezka?
Kačenčina stezka už byla loni, ale lidé ji objevují i v letošním roce, je to také úžasné. Jsou to zastavení s interaktivními prvky pro rodiny s dětmi. Ale já jsem si ji prošla už také asi třikrát. Je to pro všechny věkové kategorie. Podíváte se kolem Deštného, máte tam naučné tabule, něco se dozvíte a sbíráte razítka. A když jich nasbíráte asi 10, můžete získat odměnu. A když máte všechny, tak vás přidáme do slosování. Je to takové motivační.

Kolik jste měla razítek vy?
Já mám všechny. (smích)

Vizualizace nové rozhledny na Velké Deštné v Orlických horách

Ještě mne zajímá rozhledna. Vy jste měli v plánu postavit na Velké Deštné nad Deštným v Orlických horách rozhlednu. Můžete nám říct, jaký výhled tam bude? Protože on už skutečně brzy bude, viďte?
Ano, podařilo se a rozhledna se buduje. 26. října by se měla slavnostně otevřít. Uvidíte tam spoustu nádherných věcí, protože v rámci kontrolních dnů se po rozhledně už dá projít. A z předposlední plošiny byl v pondělí vidět až Hradec Králové a také Krkonoše. Tedy úžasné výhledy. Nebudu vše prozrazovat, ale těším se, že si to lidé užijí.

Čtěte také

Co zima? Na tu se určitě chystáte ve velkém. Protože u vás je největší turistické a lyžařské centrum Orlických hor.
Zima bude v tradičním duchu. Samozřejmě sjezdovky a běžky. Ale bohužel pro milovníky běžeckého lyžování nemám dobrou zprávu, parkoviště na Šerlichu je pořád málo kapacitní. Takže apeluji na to, aby využívali pokud možno autobusovou dopravu, aby tam nedocházelo k zácpám. Intenzivně to řešíme, ale přeci jen jsme v chráněné krajinné oblasti a jsou tam nějaké podmínky. Nejde to tedy tak rychle, jak jsme si mysleli, ale věřím, že se nám to podaří. Máme v územním plánu zvětšení toho parkoviště a připravuje se to.

Vy také lyžujete nebo běžkujete?
Já nejradši chodím pěšky.

Jsou tam nádherné běžecké trasy. Šediváčkův long to ostatně každý rok potvrzuje a ukazuje. Musheři jedou se psím spřežením krásnou zasněženou krajinou.
Oni se snaží jezdit mimo udržované běžecké trati, ale je to v závislosti na počasí. Snad už nedochází k nějakým kolizím, kdy někteří běžkaři nemají v oblibě pejsky a obráceně. Myslím si, že na horách se mají potkat všichni.

Jakub Schmidt a Alena Křížová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy nejenom léto bylo krásné, ale i zima bude určitě pěkná. A podzim ve znamení nové rozhledny. Tak vám přejeme, ať se v Deštném v Orlických horách dál krásně žije, paní starostko.
Děkuji. A také moc děkuji za pozvání. A těším se, že k nám lidé přijdou a odpočinou si. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související