Na jihočeské Kleti stojí nejstarší kamenná rozhledna u nás. Nově ji zdobí zvon svobody

15. srpen 2020

Jižní Čechy mají dvě nepřehlédnutelné dominanty, které jsou vidět z velké části kraje: chladící věže jaderné elektrárny Temelín a vrch Kleť, nejvyšší horu pohoří Blanský les. Na jejím vrcholku stojí nejstarší kamenná rozhledna v Česku. Ke třicátému výročí sametové revoluce dostala navíc neobvyklý dárek. Zvon svobody.

Hora Kleť se pyšní několika prvenstvími. Jednak samotné její jméno patří mezi nejstarší pojmenování hor u nás. Ve tvaru Nakletti je doloženo už ve 13. století, i když později upadlo české pojmenování v zapomnění a na dlouhá století se místo něj prosadil německý název Schöninger.

Kleť je také nejvyšším bodem Blanského lesa, sahá do výšky 1 084 metrů nad mořem a na jejím vrcholu se tyčí kamenná rozhledna. Jde o nejstarší kamennou rozhlednu u nás, postavenou ve dvacátých letech 19. století.

Bedekr z předminulého století popisuje rozhlednu jako kulatou, až po cimbuří ze žulových balvanů zděnou věž, asi dvacet jedna metrů vysokou. „Vystavěna byla na náklad knížete Josefa Schwarzenberka a podle něj byla i pojmenována. Ve věži bydlí hajný, u něhož dostati lze pivo, kávu, chléb, máslo, sýr, někdy i drůbež. Kdo si přivezl maso, může si je dát zde upraviti. Také lze dostati zde několik noclehů, ač ne nejpohodlnějších.“

Vysílač Kleť, ze kterého se v současnosti šíří vysílání Českého rozhlasu České Budějovice

Tento popis vlastně platí i po sto třiceti letech. Ve věži sice už nebydlí hajný, ale hned vedle rozhledny se nachází o sto let mladší horská chata s ubytováním a restaurací, která je v provozu po celý rok. Z věže je i dnes krásný výhled. Na sever přes celé jižní Čechy až k pásu Vlašimské Pahorkatiny, na jihu lze za jasného počasí spatřit vrcholky Alp. A jak dodává historický průvodce, zvláště krásný je odtud pohled na západ a východ slunce.

Není divu, že během desetiletí vystoupala na Kleť spousta známých osobností, ať už šlo o nechvalně proslulého diktátora Adolfa Hitlera či o geniálního fyzika Alberta Einsteina. Nyní je možné se k rozhledně dostat i pohodlně lanovkou. Funguje od šedesátých let minulého století, je v provozu také po celý rok a její trasa měří necelé dva kilometry. U lanovky je v obci Krásetín velké parkoviště.

Mimo rozhledny a horské chaty dnes na vrcholu Kletě najdete i stavbu přes sto sedmdesát metrů vysokého vysílače, hvězdárnu a spoustu drobných staveb, jako jsou sluneční hodiny, boží muka, zvonička. Nově je také Josefova věž osazena zvonem svobody na počest třicátého výročí sametové revoluce.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.