Na Jičínsku v neděli odhalili památník na místě pádu bombardéru

24. září 2010

Památník členům posádky amerického bombardéru B-17 G, který se zřítil 14. února 1945, odhalili v neděli u obce Hřídelec nedaleko Lázní Bělohrad na Jičínsku. Součástí odpoledního programu bylo také zahájení výstavy o této události, řekl ČTK jeden z organizátorů akce Miloš Podzimek. Na místě dopadu letounu stojí zhruba 2,5 metru vysoký obelisk, na pamětní desce jsou uvedena jména všech devíti členů posádky, znak 8. letecké armády a také silueta bombardéru. "Zhotovení pomníku stálo zhruba 57.000 korun, které věnoval sponzor," řekl Podzimek. Výstava, která návštěvníkům nabízí historické fotografie a další dokumenty, například dopisy letců, představí lidem také trosky letounu, jež se našly na místě dopadu. Otevřena byla v neděli v Památníku K. V. Raise v Lázních Bělohrad.

Americký bombardér začal hořet po souboji s německými stihači při náletu na Drážďany, čtyři členové posádky byli při útoku zraněni. Kapitán letadla původně zamýšlel přeletět východní frontu, posádka však musela opustit hořící letoun dříve. Z devítičlenné posádky seskok nepřežil spodní střelec Alfred Lubojacky, který byl nalezen mrtvý se zpola otevřeným padákem.
Ostatní letci byli po seskoku zatčeni a skončili v německém zajetí. Z posádky letadla podle Podzimka stále žijí dva muži. "Ve svém věku si již na cestu do Evropy netroufají, ze Spojených států by však na vzpomínkovou akci měli přijet neteř, sestra a bratr Alfreda Lubojackeho, který v únoru 1945 zahynul," řekl Podzimek.

Logo
Spustit audio