Na Jičínsku se objevil leták, který nabízí řešení zhoršené kvality vody. Vedením obcí se to nelíbí

3. listopad 2019 10:09

Obyvatelé dvou obcí na Jičínsku, v Lužanech a v Podhorním Újezdu, dostávají letáky s nabídkou kontroly vody a případně zakoupením vhodných přístrojů na zlepšení kvality. Vedení obcí se snaží lidi uklidnit, že je pitná voda v pořádku. To potvrzují i jičínští vodohospodáři, kteří obce vodou zásobují a pravidelně ji kontrolují. 

Občané dostali do schránek oznámení neznámé firmy, že v měsících říjnu a listopadu budou navštěvovat domácnosti a budou nabízet služby, které by vedly k zlepšení kvality vody," říká nezávislý starosta obce Podhorní Újezd Josef Chudoba. Sami lidé se na něj obrátili.

Letáků neustále přibývá

„Mohu všechny naše zákazníky ubezpečit, že voda, kterou dodáváme podle zákona, je pravidelně kontrolována, hygiena na to dohlíží. Výsledky se dodávají a posílají do celostátního registru," vysvětluje ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richard Smutný.

Na Jičínsku se objevil leták, který nabízí řešení zhoršené kvality vody. Vedením obcí se to nelíbí

A dodává, že aktuální výsledky kvality vody si mohou lidé najít na jejich webových stránkách.
„Je to asi o umění těchto prodejců takzvaných měřičů vody, kteří vám přijdou a nějakým zařízením vám změří kvalitu vody a vyplní vám jakýsi pofidérní protokol a začnou vám říkat, jaké tam máte hodnoty. Chtěl bych upozornit, že vybavení akreditovaných laboratoří stojí miliony korun. Tak asi těžko jejich výkon nahradí nějaká pochůzková služba."

Kontrola vody, která je formou letáku nabízena, je také zpoplatněna

Čtěte také

„V každém případě tito lidé, kteří nám sem takto chodí, jsou dobře proškoleni a dokáží zmanipulovat starší občany," doplňuje Josef Chudoba.

Letáky se objevily i ve schránkách v sousedních Lužanech. Vedení obce informovalo obyvatele pomocí webových stránek a rozhlasu o tom, že kvalita vody je v pořádku.

„My těžko můžeme zabránit lidem, aby si nechali kontrolovat vodu. Ale k těm výsledkům je opravdu přistupovat rezervovaně a v žádném případě nepanikařit. Pokud mají problémy s vodou, tak se mohou obrátit na naše pracovníky," dodává Richard Smutný.

Spustit audio

Související