Na jaře otevřete oči, uši i nos. Příroda se probouzí, zelená je barva naděje, říká Zbygniew Czendlik

22. duben 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:47 Rozhovor s farářem Zbygniewem Czendlikem
  • 04:23 Koncert Filharmonie Hradec Králové a orchestru Blue Star Václava Marka
  • 08:42 Podíváme se do Bylinkového muzea v Polsku s Pavlou Apostolaki
  • 12:57 Módní trendy a barva letošního jara s vizážistkou Olgou Smrčkovou
  • 15:49 Poradíme, jak nadchnout děti pro sport
  • 18:45 Rozhovor z kardiochirurgem Janem Pirkem
  • 21:07 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Jarní rozhovor se Zibim, jak se všeobecně říká faráři Zbygniewu Czendlikovi, natočila redaktorka Jana Kudyvejsová. Zajímalo ji, o čem kněz přemýšlí na jaře.

Mám takovou trošku jarní myšlenku. Je o tom, že bychom v tomto ročním období měli otevřít oči na přírodu, která se probouzí. Na ty intenzivní zelené barvy, protože zelená barva, je barvou naděje. Dívejme se na stromy, které začínají pučit, na rostliny trávu začínající růst. Toho si všímejme.

Čtěte také

Pomiňme to šedé a nedokonalé okolo nás. Používám takové rčení, že máme dvě oči proto, abychom to jedno mohli přimhouřit. A pak další věc, abychom dokázali otevřít uši. Už teď ráno zpívají ptáci, někoho vzbudí, tak by řekl, že řvou. Ale je vidět a slyšet, že i ptáci se na jaro těší.

A jako kdyby nám zvěstovali, že vše po zimě ožívá. Další, třetí věc, o které si myslím, že bychom měli na jaře otevřít, to je nos. Protože jaro má také svoji vůni. A ještě další jsou i ústa, protože ty máme jen jedny, ale dvoje uši. To proto, abychom víc naslouchali a méně mluvili.

Takže zrovna tam bychom možná mohli naopak ubrat. Více přemýšlejme nad tím, co řekneme.

Co vás všechno na jaře čeká a jaké máte plány?

Čtěte také

Já jsem si poměrně užíval leden a únor, protože to jsou takové dva měsíce v roce, kdy je povánoční klid a než začne velikonoční období. Je pravda, že jsem sice nikam necestoval, ale je mi tady dobře. Já už nerad někam daleko cestuji. Miluji tuto zem, zdejší přírodu.

Takže dovolenou neplánuji, i když ji budu mít v létě takovou částečně pracovní, protože budu spolupracovat s Českou televizí na jednom projektu. Ale zatím to tady nebudu prozrazovat.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související