Na jaře nejspíš začne dlouho odkládaná výstavba nových pavilonů náchodské nemocnice

15. listopad 2017 12:10

Hospodaření Oblastní nemocnice Náchod může letos skončit ztrátou až 120 milionů korun. Připouští to vedení Královehradeckého kraje, které si nechalo ve své největší nemocnici udělat audit. Předsedkyně představenstva Ivana Urešová, která je ve funkci od léta, má za úkol hospodaření nemocnice výrazně zlepšit. Omezení péče o pacienty zatím v Náchodě nehrozí. 

Aktuální ztráta nemocnice zhruba sto milionů korun, závazky po splatnosti 61 milionů korun. A to ještě Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje část závazků nemocnice po splatnosti odkoupil.

Situace Oblastní nemocnice Náchod je vážná, připouští to i její současná předsedkyně představenstva Ivana Urešová. „Tahle nemocnice se přehřála především na nákupu investic ve dvou minulých letech. To znamená, nakoupíte-li investice, musíte vydat cashové peníze, které vám jednoho dne začnou chybět na splácení těch závazků. Proto tolik po lhůtách splatnosti."

Nemocnice by podle auditorů měla provést v hospodaření řadu změn, týkat se mají například správy pohledávek a závazků po splatnosti, zadávání veřejných zakázek nebo pracovně-právních vztahů.

Výsledky provedené externího auditu jsou podle ředitelky Urešové jasné. Hospodaření minulého vedení nebylo v pořádku, nesrovnalosti vedly až k podání trestního oznámení na neznámého pachatele pro podezření z podvodu.

Bývalý předseda představenstva nemocnice Náchod Zbyněk Chotěborský ale jakékoli pochybení odmítá. „Nemocnice za mého působení nakládala se všemi prostředky hospodárně. Všechny finanční prostředky byly vynakládány na řádné zajištění zdravotní péče."

03721164.jpeg

Ztrátové jsou kromě Náchoda i další nemocnice patřící pod Zdravotnický holding Královehradeckého kraje.

Jejich hospodaření by se mělo zlepšit sloučením v jeden subjekt. Říká to náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09. „Měl by vzniknout v podstatě zdravotnický celek, který v sobě zahrnuje pod jednou právní subjektivitou všechny poskytovatele zdravotní péče, všechny nemocnice. To znamená Náchod, Jičín, Trutnov, Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem. A samozřejmě si od toho slibujeme vnitřní optimalizaci těch standartních ekonomických procesů, snížení fixních nákladů a podobně."

Nový subjekt sdružující všechny krajské nemocnice by mohl začít fungovat od 1. ledna 2019, v té době už by v Náchodě měla být v plném proudu dlouho odkládaná výstavba nových pavilonů.

O zakázku se zajímají tři stavební firmy, kraj už otevřel obálky s jejich nabídkami, smlouvu s vítězným uchazečem chce vedení kraje podepsat počátkem příštího roku. A na jaře by se mohlo začít stavět.

Spustit audio

Související