Na hradecký magistrát dorazilo přes 400 žádostí podnikatelů o podporu v programu Antivirus

16. červen 2020 08:44

Úředníci na hradeckém magistrátu přijali kolem 420 žádostí o podporu v programu Antivirus. O finanční příspěvek mohl radnici žádat každý podnikatel se sídlem a provozovnou v Hradci Králové, který kvůli nouzovému stavu musel svůj podnik zavřít. Město si na tuto akci vyhradilo deset miliónů korun, první peníze přistanou na účtech zájemců zřejmě v červenci.

Jednotlivé žádosti teď posoudí komise, ve které vedle zastupitelů zasedne i zástupce Krajské hospodářské komory.

Čtěte také

„Nikdo jsme to nečekal, takže jsme s tím nepočítali. Tedy bude to dobré. Každá i když dobrá pomoc se bude hodit," říká Jan Kazda, majitel Country salonu v Hradci Králové.

Zažádal o maximální možnou částku 25 tisíc korun, ztrátu z tržeb přitom odhaduje na 310 tisíc korun.

Právě maximálního možného limitu si zřejmě řada žadatelů podle mluvčí města Kateřiny Šmídové nevšimla.
„Žádali třeba i o radikálně vyšší částky. Byl tam i případ žádosti o zhruba 400 tisíc korun. Na druhou stranu žadatelé také žádají o částky, které jsou nižší. Jde o částky například 5 nebo 7 tisíc korun, aby to opravdu pokrylo ony náklady, které v žádosti vyčíslili."

Finance a projekty (ilustrační foto)

Ti, kteří zažádali například o zmíněných 400 tisíc, tolik nedostanou - ale překročení limitu neznamená, že jejich žádost město vyřadí - jen zkrátka případně přidělí maximálně 25 tisíc korun.

O naději na pomoc podnikatele nepřipraví ani chyby jako chybějící podpis, některé doručené žádosti ale město přeci jen vyřadí, říká Kateřina Šmídová.
„Ne vždy žadatelé splňují podmínky. Nejčastějším problémem je většinou to, že je zapotřebí, aby sídlo a provozovna byly v Hradci Králové. Což ne vždy žadatel splňoval."

Čtěte také

Komise, ve které zasednou zastupitelé i místopředseda krajské hospodářské komory, posoudí kolem 420 žádostí. Město už přijímání dalších uzavřelo, přesný počet ale zatím dát nemůže - nejprve je potřeba vyloučit například žádosti duplicitní nebo chybné.

Jasné ale je, že částka, kterou si radnice připravila - tedy 10 miliónů korun - by měla stačit, ostatně to, že se dostane na všechny, kteří splnili podmínky, už potvrdil i primátor Alexandr Hrabálek z ODS.

Jedním z členů komise, která žádosti posoudí, je bývalý primátor a nyní opoziční zastupitel Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu. To, že město pomůže podnikatelům, vítá.
„Takové ty názory, že každý by měl mít nějakou rezervu, která mu umožní přežít bez podnikání nějaký měsíc, jsou legitimní pro někoho, kdo je vyjádří. Ale mohl by si zkusit třeba podnikat v nějakém oboru a zjistil by, že to dost dobře není možné."

Finance a projekty (ilustrační foto)

Všechny žádosti, které doporučí komise, pak ještě projedná Rada města a ty s částkou nad 20 tisíc korun pak ještě zastupitelstvo na konci června. S výplatou peněz město počítá v červenci a srpnu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související