Na hradecké ZUŠ Střezina se po opravách otevřel výtvarný pavilon. Následovat mají další části školy

9. leden 2023 08:06

Žáci Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové se vrátili do kompletně opraveného výtvarného pavilonu. V budově vznikl mimo jiné fotoateliér nebo malířské ateliéry a další dílny. Škola je s 2 300 žáky největší školou svého druhu v Česku.

Čtěte také

„Dáme ti tady krabice, hranaté tvary. Místa je tu dost,“ říká vedoucí výtvarného oboru na ZUŠ Střezina Martin Bělohlávek.
„Budu kreslit to, co je přede mnou, krabice poskládané na sobě. Architektonické zátiší. Veronika je ve třetím ročníku střední školy.

Příští rok ji tak čeká maturita a už teď ví, že chce studovat architekturu na pražském ČVUT. „Určitě budu dělat talentovky, takže nějakou tu perspektivu a horizont, musím všechno trénovat.

Teď se ona i další žáci učí v nových prostorách opraveného výtvarného pavilonu na ZUŠ Střezina.

Hlavní výhodou jsou podle vedoucího výtvarného oboru Martina Bělohlávka prostorné třídy. „V předchozí budově jsme měli současně foto ateliér a kreslířský ateliér, což se navzájem dost vylučovalo. Nový je především prostor, který je daleko větší a tohle je veliká učebna, kde je spousta místa. Umožňuje to kresbu a malbu ve stoje u stojanu, s odstupem třeba 2 až 3 metry, prostě takové ty klasické ateliérové aktivity.

Čtěte také

V budově vznikl také fotoateliér s černou stěnou, keramické dílny s pecemi nebo odhlučněná sochařská dílna. Výtvarný pavilon byl zatím jen částí první etapy oprav školy. Tato část hradecký magistrát vyšla na 38 milionů korun.

„Do konce letošního roku by podle platného harmonogramu měla pokračovat rekonstrukce tanečního ateliéru a spojovací chodba, říká náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek z TOP 09.

Následovat má v příštím roce druhá etapa přestavby školy, a to hudebních pavilonů a zázemí, za odhadovaných více než 200 milionů korun.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související