Na hradech a zámcích začíná být opět živo!

21. březen 2015

Kasteláni a pracovníci turistických objektů se chystají na začínající sezónu. Přípravy na nadcházející turistickou sezónu na hradech, zámcích a dalších památkách vrcholí. Uklízí se, čistí, chystají se expozice. Ceny vstupného se letos většinou měnit nebudou. Turisty památky uvítají už za několik dní.

S kastelánem Janem Macháčkem právě vcházíme do prostoru hradu Kost. Jak je vidět, už tady začíná být pěkně živo.

"Začíná se s celkovým úklidem místností, tedy podlahy, stěny, stropy a tak dále. Na všem je spousta prachu, který se sem dostává denně. Není to klasické bydlení, tedy ty škvíry tady máme. Musíme tedy místnost napřed připravit, abychom sem mohli dát exponáty", přibližuje současné dění na hradě Kost Jan Macháček.

Potvrzuje také, že pracovníci začali na přípravách hradu na turistickou sezónu pracovat již dříve: "Je to klasická celodenní směna s úklidem. Pracovníci přicházejí na sedmou hodinu ranní kdy je už také lépe vidět. Ani teplota tu není zatím nikterak úžasná, deset stupňů Celsia nepřesáhneme. Tedy ono to trošku dá tomu lidskému tělu zabrat".

Čaj nebo něco na zahřátí to jistě během pracovní směny chce.

Pracovník hradu Jiří Procházka právě bere štafle a chystá se očistit velké obrazy.

Podlaha

"Musíme oprášit všechny obrazy, naolejovat a očistit zbraně, vyluxovat a omést vytríny, vyčistit skla", říká Kateřina Rehová a čistí přitom staré vojenské zbraně.

Čtěte také

Podle Jana Macháčka používají pracovníci na čištění sbírek speciální chemikálie: "Jde o protření zbrojního oleje do všech částí, aby se nestalo, že by historické zbraně začaly korodovat. Jsou to originální kousky, které jen tak nikde neseženete".


Zvětšit mapu
Spustit audio