Na drogy v pohraničí se zaměří tým specialistů, dohodli se český a německý ministr

30. červen 2014

Česko-německé pohraničí je podle policejních statistik rájem drogové kriminality. Za poslední roky se počet případů, kterými se policisté v česko-německém pohraničí zabývají v souvislosti s drogami, ztrojnásobil. Kvůli boji proti drogám se dnes na severu Čech setkali český a německý ministr vnitra společně s policejními prezidenty obou zemí.

Český ministr vnitra Milan Chovanec se dohodl se svým saským protějškem Markusem Ulbigem na bližší spolupráci, konkrétně na tom, že by měli přibýt policejní specialisté.

V Libereckém, Ústeckém kraji i v německém Sasku půjde o desítky mužů, kteří se budou zabývat výhradně drogovou kriminalitou.

Česká a německá strana chtějí ke spolupráci vyzvat také Polsko. Jeho zapojení je pro úspěšné potírání drogové kriminality asi nezbytné. V Polsku totiž existuje volný prodej léků s pseudoefedrinem, z nichž se vyrábí pervitin pro český a německý trh. Těchto léků se do Česka z Polska ročně dostane asi 40 milionů balení.

Na severu Čech se vyrábí především pervitin, často z léků dovezených z Polska. Droga putuje především na německý trh, ale prodává se i v Česku. Podle policistů byl dřív pervitin hůře k sehnání, kdežto dnes je k dostání prý doslova na každé venkovské diskotéce. Co se týká drog, velké problémy jsou také s marihuanou, přibývá prý velkopěstíren konopí.

Kromě Polska je volný prodej léků s pseudoefedrinem také v Bulharsku či Rumunsku, i s těmito zeměmi chtějí Češi a Němci jednat.

Český ministr vnitra dnes policistům slíbil také více peněz na boj s narkotiky. Konkrétně by měly putovat na vybavení, které policistům chybí – například na drogové testery.

Ministři se dnes byli podívat i na práci policistů přímo v terénu, přihlíželi třeba kontrole na česko-polské a česko-německé hranici u Hrádku nad Nisou.

autoři: sas , kov
Spustit audio