Na dojezdu sjezdovek ve špindlerovském skiareálu ve Svatém Petru vyrůstá velká ledová plocha

26. listopad 2021 07:29

Experti na tvorbu ledových ploch tvoří ve skiareálu ve Špindlerově Mlýně kluziště pro hokejové zápasy pod širým nebem. Sportovní akce Winter Hockey Games má začít 7. prosince. Dorazí známí sportovci v čele s Jaromírem Jágrem. Přípravy na tuto událost jsou náročné a podílí se na nich stovky lidí a dobrovolníků.

Čtěte také

„Kubo, běž to prosím pustit,“ Jakub Růžička povoluje kohout a kontroluje, kolik vody teče. „Teď jdu posunout hadici, aby nebyla mokrá a nepřimrzla.

„A tady v těchto trubkách je nemrznoucí směs, která se ochlazuje v chladicích jednotkách. Rozvádí se to pomocí čerpadel do těchto trubek a potom, když je to nachlazeno na mínus 10 stupňů Celsia, tak se zalévá voda, ukazuje celý systém Ivo Klemenševič.

Pokaždé když nalejí vrstvu vody, musí počkat až zamrzne a potom pokračují. Naštěstí zatím nesněžilo, právě sněhové vločky by jim prý přinesly komplikace. „Protože sníh by v ledu vytvářel bublinky.

Na dojezdu sjezdovek ve špindlerovském skiareálu ve Svatém Petru vyrůstá velká ledová plocha

Cílem je vytvoř základní vrstvu ledu silnou sedm centimetrů. Pak dostanou slovo rolbaři, kteří budou plochu srovnávat. „Potom se ještě na tu vrstvu budou natahovat čáry, to jsou takové pásky. Zakropí se to ještě zalévá vodou dál.

Čtěte také

V následujících dnech montéři nainstalují mantinely se speciálními zámrznými patkami. Ty potom zalejí vodou, vše zamrzne a bude to držet. Zatímco se zasněžováním tady mají velké zkušenosti, s výrobou ledu nikoliv.

„Je to něco nového. Musela se tady udělat spousta věcí. Ať už srovnat třeba kompletně terén, aby to bylo úplně dokonale rovné, říká manažer skiareálu Adam Svačina.

Kolem ledové plochy už vyrostla vysoká televizní věž, tribuny pro 7 tisíc návštěvníků. „Protože je to otevřený stadion, tak pracujeme s tím, že bychom ho chtěli naplnit kapacitou 7 tisíc diváků. Ale budeme samozřejmě pracovat s tím, co nám bude v tu dobu nařízeno, dodává Adam Svačina.

Spustit audio

Související