Na co si musím dávat pozor? Hlavně na zuby, říká s úsměvem talentovaný trumpetista Beránek

22. září 2022

Dostat se do berlínské filharmonie je docela oříšek. Zájemců je mnoho, ale splnit si tohle přání se nepodaří každému. Jedno želízko v ohni máme i my – je jím trumpetista Karel Beránek. Hraní na trubku vystudoval na brněnské konzervatoři a teď se zdokonaluje v rakouském Grazu. Patří k expertům ve hře na clarinu, barokní trubku.

Konkurz v Berlíně mu bohužel překazilo onemocnění. „Čtyři dny před odjezdem jsem byl připravený – a od svého profesora jsem podruhé v životě slyšel chválu! Jenže jsem dostal opar a nebylo možné na ten konkurz odjet,“ mrzí Beránka. „Ono to vypadá hrozně nevinně, ale každá maličkost, která se vyvrbí, na to má obrovský vliv.“ Dvířka se mu ale nezavřely a snad se na něj příště usměje štěstí.

Zářivý chrup

Na co si trumpetista musí dávat pozor? „Hlavně na zuby. Ty jsou pro nás nejdůležitější, protože se o ně opírá nátrubek. A pak taky rty, břicho a ruce. Když jsem ještě jako mladší hrál fotbal, tak o mě maminka vždycky měla strach, abych si něco neudělal,“ usmívá se Karel Beránek.

„Když přijde trumpetista o zub, tak je velká pravděpodobnost, že přestane hrát. Hlavně první čtyři zuby jsou velice důležité. Zbytek už se teoreticky dá nahradit uměle, ale i tak je ta kvalita tónu a hraní se rapidně zhorší.“

Čím se barokní trubka liší od té klasické? Ve kterém žánru se cítí nejvíce doma? Jak probíhají konkurzy? Jak důležitá je pro muzikanta duševní a fyzická pohoda? Poslechněte si záznam Apetýtu!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související