Na cestách s Ladislavem Špačkem a Václavem Havlem. Společně projeli přes 50 zemí světa

Tentokrát jsme cestovali “po prezidentsku”. To proto, že jsme se s pořadem “Na cestách” vypravili za Ladislavem Špačkem. V Pardubicích měl přednášku o etiketě, známe ho také jako pedagoga i spisovatele, ale cestovali jsme světem s ním a s Václavem Havlem. 

Ladislav Špaček byl mluvčím i rádcem prezidenta Havla jedenáct let. A tak se ve dnech výročí událostí z roku 1989 hodí popovídat si, i s nadhledem a vtipem, jak společně procestovali více než padesát zemí.

Čtěte také

Ale nezapomeneme ani na to, jak cestuje Ladislav Špaček, jaké oblečení balí do kufru muž, který nejen perfektně ví, co k čemu a k jaké příležitosti si obléknout, ale umí o tom i zajímavě vyprávět. A dozvíte se třeba také, jaký má vztah ke sportu a co říká na tepláky.

Možná vás překvapí, že Ladislav Špaček začal doopravdy cestovat až s prezidentem Havlem, protože do té doby neměl ani cestovní pas.

Pochopitelně jsem se i za vás, naše věrné a pozorné posluchače pořadu “Na cestách” ptal ale nejvíc na cesty s Václavem Havlem. Uslyšíte, že prezident neměl problém ani s reprezantativním oblečením, ani s pravidly stolování na úrovni, která patří k nejvyšší státní funkci a návštěvám prezidentů jiných zemí, královen i králů, císaře i papeže. Byl totiž z domova od rodičů připraven, vychován, aniž by kdy v mládí tušil, jak se mu to hodí ve funkci hlavy státu.

Ladislav Špaček v rozhovoru s Petrem Voldánem

Sem tam se prý s Ladislavem Špačkem “utkali”, protože i na zahraničních cestách přišly chvíle, kdy Václav Havel zatoužil “nebýt na chvíli” prezidentem. A měl chuť se obléci mnohem neformálněji, než mu doporučoval poradce a mluvčí v jedné osobě.

Čtěte také

Chcete slyšet, proč si musel prezidentův mluvčí půjčit na letišti při odletu na státní návštěvu jinou kravatu, než jakou si uvázal? Zajímá vás, co napadne prezidenta, když se jeho letadlo potká na ploše letiště s letounem, na jehož palubě jsou Rolling Stones? A myslíte si, že hraje roli při setkáních na nejvyšší úrovni striktně jen přesný čas? Co na to “pan etiketa”?

Pokud chcete znát odpovědi, poslechněte si nás. O tom všem, ale také o dalších zajímavostech byl totiž tentokrát pořad “Na cestách s Petrem Voldánem” s hostem Ladislavem Špačkem:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.