Na Česko si v prosinci posvítí ‚super superúplněk‘. Překoná jas toho listopadového

13. prosinec 2016

Prosincová obloha nabízí mnoho zajímavých objektů k pozorování. Pozoruhodný bude například prosincový úplněk, který má být v našich podmínkách ještě výraznější než listopadový „superúplněk“.

„Ten bohužel nastal hluboko pod naším obzorem. A v době, kdy u nás vyšel měsíc nad obzor, tak už bylo dávno po úplňku a Měsíc byl pro nás vlastně poměrně daleko. Čili pro pozorovatele z České republiky nejjasnější a největší úplněk v letošním roce nastane 14. prosince jednu hodinu po půlnoci,“ vysvětluje astronom Jan Veselý z Hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

Měsíc se postará i o další zajímavý úkaz na obloze, a to jen pár hodin před úplňkem.

„Zakryje velice jasnou hvězdu Aldebaran ze zimního souhvězdí Býka. Je to oko Býka na obloze a je taková trochu do oranžova. Nápadná, jasná hvězda. Měsíc ji zakryje 13. prosince vlastně v okamžiku, kdy bude zapadat pod obzor. Čili ten vlastní zákryt pravděpodobně neuvidíme. Nicméně, 13. prosince ráno bude na obloze krásná skupinka, v níž bude tedy Měsíc a hvězda Aldebaran opodál souhvězdí Orionu,“ upozorňuje Jan Veselý.

Čtěte také

Měsíční úplněk letos vedle zmíněných zajímavých jevů naopak prakticky znemožní pozorování meteorického roje Geminid, který je početně zhruba stejný jako slavné letní Perseidy.

Silvestrovské přiblížení planet

„Na konci prosince se ještě Měsíc potká s planetou Jupiter, která je na obloze vidět teď spíš ráno nebo v druhé polovině noci. A poblíž je hvězda Spica ze souhvězdí Panny, což je už jarní souhvězdí. To je taková připomínka toho, že jen co začne zima, už se blíží jaro. A už jsou ráno na obloze vidět jarní souhvězdí,“ říká astronom Veselý.

„A přímo na Silvestra se Mars přiblíží k Neptunu opravdu na velmi těsnou vzdálenost. Tedy pokud namíříme dalekohled na Mars, tak kousíček od té planety uvidíme ještě takovou podezřelou, namodralou hvězdičku, a to bude Neptun. Ale troufám si pochybovat o tom, že někdo na Silvestra bude mít zrovna takovéto starosti. A bude mít k dispozici tak velký dalekohled, aby Neptun mohl vidět,“ usmívá se Jan Veselý z hradecké hvězdárny.

Superúplněk zachycený NASA

Superúplněk zachycený NASA

Podobný superúplněk až v roce 2034

Takzvaný superúplněk jsme zažili v noci z 14. na 15. listopadu. Měsíc byl v „přízemí“, tedy nejblíž k Zemi. K naší planetě se přiblížil na pouhých 356,5 tisíce kilometrů a zářil o třetinu víc než obvykle.

„Měsíc kolem Země neobíhá po kruhové dráze, je to elipsa. Někdy je proto Zemi blíž, někdy zase dál. Když je blíž, vypadá na obloze větší a taky jasnější,“ vysvětloval pro britskou BBC profesor Tim O‘Brian z manchesterské univerzity.

Na stejný superúplněk si musíme počkat do roku 2034. Ale 14. prosince bude Měsíc v úplňku vzdálený od Země o pouhé dva tisíce kilometrů víc než nyní, a tak určitě stojí za to se na něj podívat.

autor: lcz
Spustit audio