Na Broumovsku vás ohromí skupina barokních kostelů od stavitelů Kryštofa Dientzehofera a jeho syna

20. červen 2022 10:12

Dnes si připomínáme 300. výročí úmrtí slavného českého stavitele německého původu Kryštofa Dientzehofera. Svůj profesní podpis zanechal spolu se svým synem Kiliánem Ignácem například na Broumovsku. Tamní skupina barokních kostelů byla letos prohlášená za národní kulturní památku a místní farář teď usiluje o jejich zapsání na seznam UNESCO. 

Čtěte také

Velký klíč přes půl dlaně drží v rukou farář Martin Lanži a vede mě do kostela, který má jeden velmi výrazný podpis. „Kryštof Dientzehofer, který spolu se svým synem Kiliánem Ignácem na Broumovsku vystavěli jedinečnou skupinu sakrálních staveb. Aktuálně jsme v Ruprechticích i z toho důvodu, že je polovina června a chystáme akci Léto otevřených kostelů.“

„A protože se během zimy povedlo udělat náhradní klíče, tak teď objíždím jednotlivé kostely a ujišťuji se o tom, že je vše v pořádku. Aby během léta byly stavby přístupné.

V čem jsou tyto kostely výjimečné?

„Jejich výjimečnost spočívá v tom, že v krátkém časovém rozsahu, tedy od roku 1719 do roku 1743, tato skupina mohutných sakrálních staveb byla postavena na jednom malém území.

Nedávno se dokonce dostalo této skupině staveb vysokého ocenění.

„Od 1. července 2022 bude platit rozhodnutí vlády České republiky, že broumovská skupina kostelů bude mít nejvyšší možné označení v rámci České republiky, tedy národní kulturní památka. Tím se přiřadí ke zdejšímu klášteru a dřevěnému kostelu. Dá se tedy říct, že na jednom malém území máme tři národní kulturní památky.

Čtěte také

Zmíněn byl broumovský klášter a právě do klášterního kostela se teď vypravím.

Další kostel a další má zastávka na Broumovsku. Z přímého slunce do úplné tmy jsme přišli spolu Janem Školníkem, ředitelem Agentury pro rozvoj Broumovska. „Dientzehofer tady dostal zakázku na podlahu kostela. A přetáhl rozpočet, ovšem ten výsledek byl tak dobrý, že potom začal dostávat další zakázky.

„Tedy ne celý kostel, že by byl z jeho pera, ale to, co potom Dientzehoferové předvedli v okolních obcích, to je ta správná pozvánka do jejich díla.

Čtěte také

Když si vezmeme celý soubor broumovských kostelů, jak moc jsou významné pro tuto lokalitu?

„Pro mne je ten soubor takový vzkaz, že je dobré zvát ty nejkvalitnější tvůrce své doby, aby oni navrhovali, jakým způsobem dál pokračovat v tom, co Dientzehoferové před časem začali. Ale také oni navazovali na to, co vytvořili lidé před nimi, dodává Jan Školník.

Všechny broumovské kostely bude možné si při mimořádných prohlídkách prohlédnout během celých letních prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související