Na Broumovsku se ukázali první čápi bílí. Lidé je už viděli na komíně v centru Meziměstí

29. březen 2020

Ochranáři na Broumovsku hlásí přílet prvních čápů. Ti obsadili starý komín v Meziměstí. Čápi se do oblasti každoročně vrací a upravují si stávající hnízda. Loni jich podle CHKO Broumovsko obsadili celkem devět.

Čtěte také

Teď stojíme na meziměstském náměstí a díváme se na jeden vysoký komín za panelovými domy. A na tom komíně je umístěno čapí hnízdo.

Petr Kafka z CHKO Broumovsko sleduje situaci v tomto regionu. Zatím tedy čápa nevidíme, ale již před několika dny zde byl spatřen. Je to zatím jediné místo na Broumovsku.

„Z těch broumovských míst je to skutečně jediné místo kde letos čápa už lidé viděli. Bylo to minulý týden, kdy se zde chvíli zdržel. Ovšem nyní není vidět. Je dost možné, že to byl jen čáp, který protahoval a hnízdo na chvíli využil k přespání. A možná odletěl dál."

Přilétají poslové jara, čápi (ilustrační foto)

Stává se něco takového? Protože lidé většinou hlásí, že už k nám přiletěl čáp, už ho tady máme.
„Dost často ptáci využívají stávající hnízda. Protože se jedná o bezpečná místa, kde mohou přenocovat. Při tom svém tahu, kdy od nás pokračují například dál do Polska nebo Německa, komín využijí k odpočinku. Několik dní na něm pobydou a letí zase dál."

Kdy je ta správná doba pro přílet čápů?

Už jsme sice měli mírný náznak jara, teď je ale poměrně chladné období.

Čtěte také

„Konec března je tradičním časem, kdy se k nám čápi, ale nejen oni, ale velká část tažných ptáků, začínají vracet. Pokud není sníh, tak se ti ptáci zpravidla ke své potravě snadno dostanou. A nemají s takovými krátkodobými mrazíky nějaké větší problémy."

Díváme se na jeden komín v Meziměstí. Jak čapí hnízda vlastně fungují?

„Čápi jsou dost věrní svému hnízdišti. Často ta hnízda mohou být i desítky let stará a čápi je každoročně přistavují a opravují. Někdy se tak mohou svou tíhou stát i nebezpečná pro daný komín nebo objekt, protože ho silně zatěžují. Čapí hnízdo může klidně vážit stovky kilogramů až několik tun. Jsou to opravdu velké a těžké stavby," doplňuje Petr Kafka.

Na území CHKO Broumovsko se nachází celkem 12 čapích hnízd. Jestli se letos všechna zaplní budou ochranáři vědět zhruba do dvou týdnů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka