Na Broumovsku možná letos skončí oba stávající pediatři

16. leden 2018 10:55

V Česku ubývá pediatrů. Jejich průměrný věk je 58 let, mladí o práci v obvodních ordinacích nemají zájem. Může situaci vyřešit jiný systém vzdělávání, a nebo by bylo lepší se vrátit k prvorepublikové praxi rodinných lékařů? Odpovědi i na tyto otázky hledal reportér Václav Plecháček.

Počet lékařů pro děti v Královéhradeckém kraji neustále klesá. Dvěma třetinám z nich je, podle údajů Sdružení lékařů pro děti a dorost, nad padesát let a nemá je kdo nahradit. Kritický nedostatek je především na Broumovsku.

V některých částech republiky aktuálně hrozí, že k nejbližšímu pediatrovi budou rodiče s dětmi cestovat i třicet kilometrů. To platí například pro Broumovsko v Královehradeckém kraji, kde slouží už jen dva dětští lékaři. Jeden z nich přitom oznámil, že v srpnu ordinaci uzavře, druhý stejný krok zvažuje. V takovém případě by se několik tisíc dětí ocitlo bez svého doktora.

„I tenhle scénář je představitelný, ale samozřejmě budeme dělat maximum, abychom se tomuto vyhnuli. Já věřím, že k téhle situaci nedojde," říká náměstek hejtmana zodpovědný za oblast zdravotnictví Královehradeckého kraje Aleš Cabicar.

Logo

Momentálně jedná s lékařkou, která by alespoň několikrát týdně do Broumova dojížděla. Žije ale u Jilemnice, tedy přes osmdesát kilometrů daleko. V broumovské nemocnici bychom poskytli ambulantní prostory a vybavili je. Ale s paní lékařkou se k tomuto vrátíme, zatím ještě nedošlo k dohodě. Ona si vyžádala čas na zváženou. V případě, že by se to nezadařilo, tak samozřejmě budeme tu věc řešit dál."

Lékařů je podle Aleše Cabicara dlouhodobý nedostatek i v jiných oborech a Krajský úřad Královehradeckého kraje prý nemá mnoho možností jak situaci řešit. „To je situace, která nastává denně a bude nastávat v nejbližší budoucnosti. Nám chybí lékaři v nemocnicích. To je ten důvod, proč Královéhradecký kraj cestou fixačních stipendií oslovuje studenty šestých ročníků lékařských fakult, kteří se zaváží působit čtyři roky po ukončení studií v našich nemocničních a zdravotnických zařízeních. Ale ta absence lékařů není jen v Královehradeckém kraji, ale i v celé republice."

Léky (ilustrační foto)

Pediatra marně shání i společnost MediClinic, která provozuje řadu ordinací po celé republice, včetně té v Broumově a nedalekém Meziměstí.

„Situace s hledáním pediatrů je složitá napříč celou republikou. K tomu velkou měrou přispívá nedostatečný počet a výchova madých nástupců. V okrajových oblastech republiky je pak generační výměna pediatrů téměř nereálná. Hledáním lékařů pro Broumovsko se zabýváme už řadu let," popisuje komplikovanou situaci na Broumovsku Ondřej Metra, marketingový manažer MediClinic.

Společnosti se podle něj podařilo domluvit pro nového pediatra lepší podmínky u největší české zdravotní pojišťovny i další výhody. „U VZP se nám podařilo vyjednat bonifikaci pro tento region a věříme, že se připojí i ostatní pojišťovny. Společně s obcí a Podnikatelským klubem Broumovska jsme sestavili opravdu atraktivní nabídku, kterou prezentujeme na lékařských kongresech i v odborném lékařském tisku. Součástí této nabídky není jen nadstandartní mzda, náborový příspěvek ve výši 200 tisíc korun, služební vůz, ale i garance zaměstnání případného partnera nebo partnerky nově příchozího lékaře či lékařky. Navíc tomu, kdo nám pro tento region doporučí pediatra, nabízíme zajímavou odměnu za doporučení lékaře."

Miminko, ilustrační foto

O nedostatku pediatrů samozřejmě ví i starostové dotčených měst a obcí. Třeba Broumov se podle starosty Jaroslava Bitnara z Volby pro Broumov snaží případné nové lékaře motivovat finančně. „My jsme v rozpočtu schválili částku sto tisíc korun, dalších sto tisíc korun nabízí Podnikatelský klub Broumovska. Takže bychom rádi dali dohromady 200 tisíc korun, abychom mohli nabízet nějakou základní motivaci pro případného pediatra, který by se tady na Broumovsku chtěl usadit."

Broumovská radnice je navíc připravená přispět lékaři na zařízení ordinace, nebo mu pomoct při shánění bydlení. Stejný postup zvolili i v Meziměstí, kde je druhá zatím fungující pediatrická ordinace. Také tam je vedení města připravené o požadavcích případného nového lékaře jednat. V minulosti už zastupitelé odhlasovali například příspěvek na specializovaný přístroj pro soukromou gynekoložku.

Miminko (ilustrativní foto)

V obou zmiňovaných městech je jedna ordinace pediatra.

V osmitisícovém Broumově ordinuje Zbyněk Přecechtěl. Ten byl dřív zástupce primáře v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem, následně dlouhá léta pracoval u Záchranné služby. „A myslel jsem, že u toho zůstanu, jenže pak se objevila akutní potřeba pediatrů. A protože jsem to úplně nezapomněl, nakonec jsem se rozhodl, že jim trochu pomůžu. Takže teď dělám na celý úvazek na obvodě a na půl úvazku na záchrance v Broumově."

Jenže Zbyněk Přecechtěl už čtyři roky přesluhuje a proto se rozhodl, že během letošního roku skončí. Nejprve chtěl odejít do důchodu v červnu, kvůli problémům se sháněním svého nástupce svolil, že zůstane ještě přes letní prázdniny, pak prý ale s lékařskou praxí definitivně končí. „Už nebudu jako lékař pracovat. Půjdu úplně do důchodu. Už se na to necítím dál. Nechci umřít v ordinaci."

Svým pacientům, respektive rodičům dětí, o svém rozhodnutí říká, ale například Taťiánu Bräuerovou sedící v čekárně před jeho ordinací jsem touhle informací překvapil. „Ježíši, to teda nevím. To jste mě úplně vyděsil."

Hledání dětského lékaře pro své tři děti přitom už jednou zažila - před dvěma lety, kdy svou praxi v Broumově kvůli odchodu do důchodu skončila doktorka Sedláčková. „A byli jsme rádi, že nás pan doktor Přecechtěl vzal, protože taky za ni nebyla náhrada. Tak to nevím, co budeme dělat."

Dítě a lékař

Jistý není ani osud druhé ordinace v broumovském výběžku - v osm kilometrů vzdáleném Meziměstí.

Pediatr Dalibor Dýma přesluhuje třetí rok a v případě, že by zbyl na celou oblast jediný, pokračovat nechce. Stovky nových pacientů totiž musel přijmout už v létě předminulého roku, kdy končila zmiňovaná dětská lékařka Sedláčková, další nápor by prý nezvládl. „Nebudu pokračovat, abych tu zůstal sám. To už je neúnosné. Pacientů přibylo po odchodu paní doktorky Sedláčkové. Víceméně se rozdělili mezi ty dvě ordinace pana Přecechtěla a mé osoby. Takže je toho dost."

Plný stav mají i dětští lékaři v okolí, například v Polici nad Metují nebo Hronově, a rodiče z Broumovska tak se svými dětmi budou možná muset od září dojíždět do 30 kilometrů vzdáleného Náchoda.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související