Myš s bodlinami? Bodlinatka africká, má jednu z nejtenčích kůží v živočišné říši

29. září 2018 10:00

Dnes vám představíme myšku, která se jmenuje bodlinatka africká a najdete ji v Darwinově stanici královédvorského safari parku. A kdo vás za ní dovede? Průvodkyně Ilona Kratochvílová a reportérka Dana Voňková. Právě opatrně otevírají skleněné terárium.

A co je na těchto myškách ještě zajímavé? Bodlinatka africká má jednu z nejtenčích kůží v živočišné říši. A navíc má tento nenápadný malý hlodavec křehkou pokožku s velkým množstvím vlasových váčků, což jsou dutiny, které obsahují chlupy. Proto tkáň pokožky příliš pevně nedrží a snadno se může poškodit. Naštěstí je bodlinatka mistryní v regeneraci. Umí si bez jizev a během několika dnů obnovit pokožku, vlasové váčky, potní žlázky i chrupavku.

Bodlinatka africká v Safari Parku Dvůr Králové

Rychlé regenerace kůže bodlinatky africké využívají specialisté ve vědeckých laboratořích.

A kdo má naopak v živočišné říši pěkně tlustou kůži? Třeba žralok. Kůže žraloka obrovského je tlustá až 15 centimetrů. Přitom žralok nemá ani z poloviny tak silnou a svalnatou kůži jako největší z ozubených velryb vorvaň. Kůže vorvaně, přezdívaného podle slavného románu Hermana Melvilla Moby Dick, může dorůst tloušťky až 35 centimetrů. To je víc než délka průměrného lidského chodidla a nejvíc v živočišné říši.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související