MVDr. Teplá: Roste počet onkologických onemocnění zvířat. Je to civilizační choroba jako u lidí

21. březen 2023

Závažná onkologická nádorová onemocnění se nevyhýbají ani zvířatům. Jaké metody se používají k vyšetření, je léčba finančně dostupná a pomáhá případná kastrace jako prevence této vážné choroby? 

Zvěrolékařka MVDr. Vlaďka Teplá hovoří v naší rozhlasové veterinární poradně na téma: onkologická onemocnění u zvířat.

Setkáváte se často s tímto závažným onemocněním u zvířat?
Musím říct, vzhledem k mému zaměření, protože onkologii se věnuji poměrně dlouhodobě, nějakých 15 let, tak se s tím setkávám čím dál tím častěji. Samozřejmě jako ke zvěrolékařce, která se na takové onemocnění specializuje, tak se ke mně ti pacienti dostávají z celé republiky, takže asi nejsem úplně objektivní v tom, abych řekla, jestli je to horší nebo lepší.

Základem je vyšetření krve, rentgen hrudníku, ultrazvuk břicha a vyšetření moči. Podle výsledků pak postupujeme dál.
MVDr. Vlaďka Teplá, zvěrolékařka

Ale obecně můžeme říct, že je nárůst onkologických onemocnění zvířat. Je to civilizační choroba jako u lidí. A zvířata s námi žijí na této planetě, v tomto prostředí. A přejímají tyto civilizační nemoci stejně jako my.

Narůstá také počet lidí, kteří chodí na vyšetření svými mazlíčky pozdě. I z finančních důvodů. Zaznamenali jste to také u vás?
Můj výběr pacientů je trochu jiný, to znamená, že ke mně se dostává už klienti, kteří chtějí onu onkologickou léčbu. A na těch prvoliniových pracovištích je to tak, že pacienti, kteří mají o léčbu zájem přecházejí ke specialistům, a ti, co zájem nemají, tam se to řeší paliativní léčbou.

Čtěte také

Ale asi bych neřekla, že za nějakých posledních zhruba 5 let by se tohle procento nějakým způsobem velmi změnilo. Je pravda, že lidé své mazlíčky tak milují, že jsou ochotni za jejich léčbu vydat nemalé peníze. Možná někdy i na úkor nás, lidí. Ale tak to je, v tomto si myslím, že jsme velmi otevřeni.

Jsou nějaké části těla, kde se zhoubné nádory u zvířat vyskytují častěji?
To se nedá říci takovým způsobem.

Jaké metody vyšetření používáte, když k vám přijde někdo s podezřením na závažné onemocnění?

Čtěte také

Těch metod je spousta. Veterinární medicína se už velmi výrazně přibližuje humánní medicíně. To znamená, že my máme všechny dostupné prostředky, nebo poměrně hodně z nich, jako mají humánní onkologové.

Tedy začíná to běžným klinickým vyšetřením, které určitě spočívá ve vyšetření krve. Dnes je možné už dělat i nějaké onkologické markery. I když se běžně nepoužívají a jejich spolehlivost není příliš vysoká. Ale pokud už je není podezření na onkologickou chorobu, tam mohou samozřejmě pomoci.

Čtěte také

Ovšem nepoužíváme je tak, jako u lidí. Že bychom preventivně po nějakém roce stanovovali nějaké markery, tam je to trošku jiné. Ale je pravda, že preventivně po osmém roku věku zvířete doporučujeme komplexní vyšetření minimálně dvakrát ročně.

To spočívá ve vyšetření krve, rentgenu hrudníku, ultrazvuku břicha a vyšetření moči. To je takový základ. A potom na základě výsledků doporučujeme nějaká další, specializovaná vyšetření. Ať už odběr biopsie nebo histologické vyšetření nějakého útvaru, který objevíme.

A pak samozřejmě následují magnetické rezonance, CT vyšetření, vše je možné.

Celou veterinární radioporadnu s MVDr. Vlaďkou Teplou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související