Múzu i skvělého kritika má spisovatel Vlastimil Vondruška ve své ženě Aleně

1. leden 2019

Spisovatel Vlastimil Vondruška je známý jako autor mnoha úspěšných historických románů a dalších knih. Průvodkyně pořadem Dámská jízda Mirka Nezvalová se ho ale neptala na literaturu.

Zajímalo ji, zda při svém pracovním vytížení také pomáhá v domácnosti. „My se doma o vše poctivě dělíme. Není to tím, že by snad moje žena byla nějaká feministka, ale tak to u nás bylo vždycky. Já považuji za legitimní, že máme určité společné problémy a povinnosti a musíme je společně řešit,“ říká Vlastimil Vondruška.

Manželé se navíc podle něj ctí i jako autoři knih a umí sladit svoje potřeby. „Klape to zatím výborně, také proto jsou všechny moje knihy věnovány mé ženě Aleně. Ona je moje múza a já jsem jí za to vděčný,“ dodává.

Žena je ale také prvním čtenářem všeho, co napíše. „Spoustu času věnujeme diskuzím o naší vzájemné tvorbě. To je jediné pole, kde dochází někdy ke vzrušenějším polemikám. Myslím, že každý tvůrce by měl mít někoho, komu věří natolik, že na jeho radu hloupé věci zahodí. Kdyby to tak bylo, spousta špatných děl by nevznikla,“ komentuje.

Příští knihy Vlastimila Vondrušky budou o sklářích, Husitskou epopej už dokončil

Spisovatel Vlastimil Vondruška

Jeho knihy dlouhodobě patří k nejpůjčovanějším titulům v českých knihovnách. Než se ale Vlastimil Vondruška v roce 2009 začal věnovat výhradně spisovatelské činnosti, vystudoval historii a etnografii, byl ředitelem historické části Národního muzea i vyráběl kopie historického skla.

Kromě toho se manželé před nedávnem pustili i do společného hubnutí. „Svého času jsme dospěli k takové filozofické zásadě, že diety jsou nanic. Alenka velice pečlivě hledala něco, co bychom mohli přijmout nastálo, jak bychom prostě komplet změnili svůj stravovací rytmus,“ prozrazuje Vlastimil Vondruška.

Nakonec vyzkoušeli populární směr, který nařizuje co nejméně cukrů, ale povoluje tuky. „Na našem denním jídelníčku je vždycky nějaké maso, k tomu různé úpravy zeleniny. V životě jsem netušil, kolik dobrých jídel se dá udělat ze zeleniny a ovoce,“ doplňuje spisovatel, který byl kromě skvělého pocitu odměněn i výrazným váhovým úbytkem.

Spustit audio

Související