Muzikanti z Police nad Metují prosí veřejnost o staré struny. Chtějí je poslat do zemí třetího světa

28. březen 2021 09:48

Mladí muzikanti z Police Symphony Orchestra chtějí pomoci hudebníkům v zemích třetího světa. Proto vyhlásili sbírku strun pro Jižní Ameriku. Prosbu o pomoc směřují jak obyčejným lidem, tak i dalším hudebním tělesům. 

Čtěte také

Struny pro všechny! Strings4All! Tak zní nová výzva pro české muzikanty a hudební tělesa. V této chvíli použité struny přislíbila například pražská nebo královéhradecká filharmonie a také Janáčkova filharmonie v Ostravě.

Karolína Soukupová právě odehrála poslední takt na strunách na svém violoncellu. Kam teď půjdou?
„Struny poputují k mladým hudebníkům do Venezuely a Kolumbie kde nemají finanční prostředky. Tak jim chceme alespoň takto dopřát možnost, aby se svém hraní pokračovali dál."

Myšlenka je to vždy od začátku hezká, když lidé chtějí někomu pomoci. Ale aby ta pomoc byla cílená, tak to už není zase tak jednoduché. Jak jste se dostali k tomuto nápadu?

„Nás na tuto myšlenku přivedl náš kamarád ze Švýcarska, který založil webovou stránku, kde se udržitelným způsobem snaží pomáhat lidem bez finančních prostředků. Napadlo ho, že by bylo skvělé použít staré struny, které jsou stále funkční. A věnovat je dětem, které si je bohužel nemohou dovolit koupit."

Struny pro všechny! Strings4All! Tak zní nová výzva pro české muzikanty a hudební tělesa

O jaké struny se konkrétně jedná?
„Violoncellové, houslové či violové, ale také vybíráme harfové i kytarové struny. A dokonce i kontrabasové."

Informace o tom, jak a kam struny posílat, přidává členka Police Symphony Orchestra Lucie Peterková.
„Nejjednodušší je využít internetu a na našich webových stránkách je adresa. Důležité také pro nás je, aby byly struny dobře označeno. Abychom věděli, z jakého hudebního nástroje pochází a zárověň o jakou velikost nástroje se jedná. Jestli jde o celý nástroj, půlový nebo čtvrťový. A také jaká je to přímo struna. Protože přeci jen, znalci to poznají, ale je lepší, když je vše popsáno."

Kdo by se chtěl zapojit do sbírky strun pro rozvojové země, tak má možnost až do konce letošního roku.

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA
založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením dirigenta Joela Hány a sdružuje mladé muzikanty a další pomocníky z celého Královéhradeckého kraje. Spolupracuje s předními českými umělci. Např. zpěváci Ondřej Ruml, Jan Cina, Vendula Příhodová, Jan Maxián, klavírista Ivo Kahánek, dirigent Václav Zahradník, sólisté baletu Národního divadla, herec Miloň Čepelka, moderátorka Lucie Výborná a mnoho dalších. Dosud odehráli přes 130 koncertů v ČR i v zahraničí pro víc než 170 000 diváků, včetně mnoha beneficí, na kterých vybrali přes 1,8 milionu Kč.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související