Muzeum východních Čech je se svými příznivci v on-line kontaktu a chystá virtuální svět výstav

4. listopad 2020

Muzeum východních Čech v Hradci Králové zůstává se svými příznivci v kontaktu prostřednictvím on-line přednášek a chystá pozvání do virtuálního světa výstav. S mluvčí muzea Lucií Peterkovou mluvila o podrobnostech redaktorka Eva Boudová.

Sedíme v krásných prostorách Muzea východních Čech v Hradci Králové. Jsme v přednáškovém sále s nádhernou akustikou. Co se tady ovšem teď děje za zavřenými dveřmi? Jak muzeum funguje?

Čtěte také

„Kromě kavárny, která musí být uzavřena, vlastně celé muzeum funguje, i když bez veřejnosti. Je nám to nesmírně líto, stejně jako všem ostatním, že nemůžeme své brány otevírat návštěvníkům, protože jsme pro ně na začátek podzimu připravili několik nových výstav. Ovšem je docela dobře možné, že je živě neuvidí."

„Ale muzeum přesto funguje. Může se to zdát zvláštní, ale všechna oddělení, ať už historické, archeologické či přírodovědecké, pracují. Někteří zaměstnanci jsou samozřejmě v režimu home office, to znamená práce z domova, ale většina z nich přesto své pracoviště potřebuje. Tedy vše tu funguje, ale trochu jinak. Učíme se pracovat bez návštěvníků."

„Ovšem například i pokladna u vstupu do muzea funguje, protože máme také e-shop, který spravujeme. Pro naše příznivce a případné další zájemce o dění v muzeu teď připravujeme takzvané on-line produkty. Tedy stěhujeme se do internetového prostoru."

Čtěte také

Představit výstavy virtuálně ale představuje spoustu práce. Půjde tedy muzeum touto cestou?

„My jsme se začali vše učit už na jaře. Některé produkty jsme zvládli převést do on-line prostředí doslova za pochodu. Vše zůstalo k dispozici na našich webových stránkách. Tedy návštěvníci tam mohou vše shlédnout. A připravujeme další. Chceme lidem zpřístupnit možnost podívat se na jednotlivé probíhající výstavy."

„Ať už formou takzvané 3D prohlídky nebo řekněme 360 stupňové, kdy se můžete rozhlížet po sále. Tam se dozvíte o exponátech co nejvíce. Bohužel tedy bez možnosti toho, aby vás doprovázel zkušený kurátor. I když máme v plánu i to, že zkrátka vezmeme kameru a výstavy projdeme přímo s kurátory. Protože tam bychom mohli zprostředkovat lidský kontakt," dodává mluvčí Muzea východních Čech v Hradci Králové Lucie Peterková.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové
sídlí v secesní muzejní budově, postavené v letech 1909 až 1913 architektem Janem Kotěrou. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Součástí muzea je také Muzeum války 1866 na Chlumu.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.