Muzeum krojů ve Zbraslavicích. V Saském Švýcarsku platí od 1. února zákaz bivakování. Medailonek Adolfa Seiferta

3. březen 2023

Ve středočeské obci Zbraslavice v místní části Ostrov bylo před rokem a půl otevřeno muzeum krojů. S kurátorem muzea Janem Kučou jsme si povídali, jak se muzeu daří.

Muzeum vystavuje a sbírá lidové oděvy a jejich součástky jak českého, tak německého obyvatelstva českých zemí.

Také jsme se prostřednictvím kolegů z partnerské německé stanice MDR vydali do národního parku Saské Švýcarsko, kde platí od 1. února zákaz bivakování. Tamní pískovcové skály s převisy jsou přitom oblíbeným místem tohoto typu přenocování. Důvodem pro tento zákaz, který platí až do června, je vyvádění mláďat.

Závěr pořadu patří výročí týdne, ve kterém si představíme lékaře, chmelaře a amatérského historika Adolfa Seiferta. V seniorském věku se pustil uspořádání a inventarizace žateckého archivu a v letech 1903 až 1905 dokonce vykonával funkci archiváře.

Napsal také několik knih o historii Žatecka. Dvě z nich jsou dodnes oceňované. Jsou to dějiny žateckého pivovarnictví (Geschichte des bürgerlichen Bräuwesens in Saaz) a dějiny Žatce v 19. století (Die Stadt Saaz im 19. Jahrhundert).

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.