Muzeum krajky vystavuje unikátní paličkované šaty ze světové výstavy v Montrealu v roce 1967

5. květen 2022 07:48

Muzeum krajky ve Vamberku na Rychnovsku dokončuje kompletní přestavbu svých expozic. Poslední úpravy se týkají druhého patra, kde budou vystavené paličkované šaty a módní doplňky. Jde především o modely, které vamberecké krajkářky prezentovaly na světové výstavě v Montrealu v roce 1967. 

Čtěte také

„Pojďte se podívat. Tohle jsou naše asi nejkrásnější šaty, co máme v muzeu vystaveny. Jsou to granátové, černostříbrné dracounové šaty od akademické malířky Evy Fialové. Teď je čeká menší údržba a potom je vrátíme do této vitríny. To je první věc, co u nás návštěvník spatří,“ říká Martina Rejzlová, kurátorka expozice.

Hned nás zavedla k tomu nejlepšímu, co vamberecké muzeum představí. Šaty jsou mimochodem průsvitné, jak se tedy nosí? Je to opravdu krajka? „Nosí se pod ně speciální spodničky. Tady vidíme ty na černé šaty, potom jsou ještě dvoje šaty, jahůdkové a perličkové. K těm zase patří spodničky v pomerančových tónech.

„Nenosí se tedy přímo na holém těle, protože to by bylo opravdu hodně odvážné. Ale k výstavním účelům je lepší, když jsou jen na čisté figuríně. Aby to bylo průsvitné a návštěvník si mohl šaty prohlédnout ze všech stran.

Čtěte také

Konzervátorka Šárka Ležáková je další osobou, která se v Muzeu krajky ve Vamberku podílí na nové výstavě.

Kolik těch šatů tady vůbec máte? „Tady jich máme 13 a jedny jsme uložili do depozitáře, protože si potřebují odpočinout.

Vy jste obě zkušené krajkářky. už jste si také na sebe někdy něco upaličkovaly? „Mně tyto věci paličkuje maminka a moc ráda je nosím. Paličkované šaty ale nemám. Mám raději paličkovanou krajku jako doplněk. Ty se totiž potom dají sundat a šaty se následně vyperou. U paličkovaných šatů je trošku problém s praním.

Čtěte také

U krajkových šatů to asi není tak jednoduché, protože kromě oné náročnosti a křehkosti, mají většinou na sobě i korálky nebo granáty či drahokamy.

„Všechny šaty v naší expozici jsme jen vysávali od prachu speciálním muzejním vysavačem. On má jemnější sání a může se i přizpůsobit síla onoho sání. Ale některé šaty, které jsou dole v expozici, jsme prali. Ty nahoře nikoliv.

Vzácnou kolekci paličkovaných šatů a doplňků mají možnost návštěvníci Muzea krajky ve Vamberku na Rychnovsku spatřit od začátku května.

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související