Muzeum krajky ve Vamberku v části nové expozice představí především jemné secesní krajky

2. prosinec 2021 08:37

Muzeum krajky ve Vamberku na Rychnovsku dokončilo další část nové expozice v prvním patře. Ta se zaměřuje na období secese a nabízí především jemné a květinové vzory. Kurátorky v této chvíli dodělávají poslední detaily, aby se pak mohly posunout k dalšímu období. 

Čtěte také

Etnoložka Martina Rejzlová je momentálně uvnitř vitríny v nové expozici Muzea krajky ve Vamberku. Na čem právě pracuje? „Celý tento rok se věnujeme předělání expozice v prvním patře muzea. Teď jsme v období secese a vzniku našeho krajkářského školství. Snažíme se tady o změnu, ale nevíme, jestli jsme se vydali úplně dobrým směrem. Dali jsme totiž k secesi modré podkladové plátno.“

Řeč je o pozadí krajek, které možná běžný návštěvník muzea ani nevnímá. „Je totiž hodně důležité nejprve si připravit koncept. Na jakém podkladě budou krajky, kam je rozmístíme, musíme také dodržovat určitý časový sled, abychom nepředbíhali v čase nebo naopak.

„A celou expozici doplňujeme o textové panely. Ty jsou, jak já říkám, pro takzvaně pomalého návštěvníka. Rychlý návštěvník si může expozici pouze projít a pokochat se krásou krajky. Pomalý návštěvník si k tomu může i něco přečíst, aby si uvědomil, v jakém je období a jak v té době krajky vypadaly.

Čtěte také

Jdeme se podívat dál, protože tam také čeká velké vitríny změna. „Tady je vitrína věnovaná vambereckému školství a vzniku první odborné krajkářské školy ve Vamberku. Jsou tady i cedulky, aby návštěvníci věděli, že na tomto se ještě bude pracovat. Opět vznikl krásný textový panel i s fotografiemi.

„Tady je zapotřebí to dát ještě takzvaně na zeď a na různá skla a desky, aby krajky dostaly svůj prostor. Musí se to dodělat. Krajky už máme vybrané, spíš mám obavu, že budeme muset ubírat, protože se nám všechny do vitríny nevejdou, dodává Martina Rejzlová.

Obměna stálých expozic v prvním patře Muzea krajky ve Vamberku na Rychnovsku bude hotová do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související