Muzeum hraček na Pražském hradě je plné panenek, autíček, medvídků a parních i hracích strojků

22. květen 2023

Když do areálu Pražského hradu vstoupíte od Starých zámeckých schodů a půjdete dál Jiřskou ulicí, minete po pravé straně zeď s bránou. Ta uzavírá nádvoří Nejvyššího purkrabství. Sídlo kastelánů a později purkrabích stálo v těchto místech prý už v době románské. Ve 14. století sloužil purkrabský dům jako dočasné obydlí příštího krále a císaře Karla IV. Dnes v něm sídlí Muzeum hraček.

Zakladatelem muzea a rodinné sbírky je Ivan Steiger, filmař, karikaturista, ilustrátor, malíř a spisovatel, který od roku 1969 žije a působí v Německu. Hračky sbírá asi 50 let. V 80. letech minulého století byl jeho mnichovský byt prý už tak přeplněný hračkami, že se šel zeptat na radnici, zda by se pro jeho sbírku našel nějaký výstavní prostor. Podařilo se a v roce 1983 otevřel Ivan Steiger muzeum v Mnichově.

Od roku 1994 je jeho sbírka hraček přístupná také v budově Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě. „Třetí a čtvrté muzeum máme ještě ve sklepech a skladech,“ usmívá se dcera Ivana Steigera, Johanna, která je provozní pražského muzea.

Expozice mapuje čtyři století vývoje hraček, a tak v ní objevíte i mnoho unikátů. Steigerův výběr klasických hraček nabízí pohled na ty ze dřeva i plechové, na panenky, jejich pokojíčky a modely měšťanských i šlechtických domů, zařízených do nejmenších podrobností.

Auta a motorky

Přehlídka dějin „zlatého věku hraček“ začíná u kočárů tažených plechovými spřeženími, u aut a motorek. Pokračuje sbírkou letadel, vzducholodí, kolesových parníků i zaoceánských lodí. Dovede vás až k dětské železnici s nejstaršími lokomotivami Märklin, s vlaky a nádražími s tím nejneuvěřitelnějším příslušenstvím.

U venkovských stavení se pasou nebo pobíhají domácí zvířata, exotická zvěř obývá zoologickou zahradu a cirkusové manéže a plechoví natahovací šašci a paňácové žijí ve světě houpaček a kolotočů.

Původně se panenky Barbie vyráběly z porcelánu

Jsou tu plyšoví medvědi, panenky Barbie, včetně těch nejstarších z roku 1959 nebo legendární postavy z Hvězdných válek. Prohlédnete si plechové roboty, parní stroje, autíčka Schuco, stavebnice a hry, hračky optické, hudební a mnoho jiných. Včetně nejslavnějších a nejcennějších natahovacích plechových strojků, které tu pravidelně promazávají a udržují v kondici.

Na své si tu přijdou nejenom děti, ale také jejich rodiče a prarodiče, kteří mohou zavzpomínat na své dětství a na hračky, které byly jejich nejmilejšími. Muzeum hraček v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu je otevřeno denně od 9:30 do 17:30 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.