Muzeum Boženy Němcové v České Skalici nemá peníze na provoz. Nepomohlo ani propouštění

28. listopad 2018

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici stále nemá dostatek peněz na plnohodnotný provoz. Ztrátový rozpočet v letošním roce nevyřešilo vynucené omezení provozu ani propouštění, problémy se podle ředitele muzea dají očekávat i v příštím roce. Návrhy na řešení mají na stole radní, o budoucnosti rozhodnou zastupitelé.

Muzeu Boženy Němcové v České Skalici chybí peníze. Hrozí propouštění a omezení provozu?

Budova Muzea Boženy Němcové v České Skalici s Jiřinkovým sálem a parkem

Ředitel Muzea Boženy Němcové v České Skalici si stěžuje na nedostatek peněz. Kvůli tomu omezuje provozní dobu muzea a chystá propouštění některých zaměstnanců. Vedení radnice tvrdí, že je připravené o situaci jednat, čeká ale na koncepci, kterou ředitel zatím nepředložil.

Muzeum v České Skalici dostalo na letošní rok od města příspěvek 4 miliony korun. To je podle ředitele Milana Horkého méně, než muzeum potřebuje. Původně měl být rozdíl mezi příjmy a výdaji zhruba půl milionu, nakonec bude o něco nižší.
„Protože jsme začali propouštět už v létě. A měli jsme dlouhodobé nemoci na pracovišti, takže jsme ušetřili další peníze ze mzdových fondů."

I tak ale chybí k vyrovnanému rozpočtu zhruba 300 tisíc korun. Ty muzeum vezme z vlastního rezervního fondu. Podle Milana Horkého se ale stejná situace může opakovat také příští rok. I s ohledem na zákonem daný růst mezd a už jisté zdražování elektřiny.
„Pokud vyčerpáme rezervní fondy, tak nám možná zbyde ještě něco málo peněz, ale potom už nebudeme mít vůbec žádný rezervní fond."

O budoucnosti muzea rozhodnou zastupitelé města

Ředitel muzea v srpnu vyzval bývalé vedení města k tomu, aby situaci řešilo. Optimální by podle něj bylo zvýšení příspěvku z městského rozpočtu, mezi další možnosti patří převedení technických zaměstnanců pod město, které je tím pádem bude samo platit, a nebo úplné zrušení příspěvkové organizace Muzeum Boženy Němcové.

Božena Němcová, daguerrotypie z doby kolem roku 1850

K projednání situace ale před komunálními volbami nedošlo a návrh na řešení tak mají na stole až noví radní.
„Radní dostali čas na rozmyšlenou. A výsledek budeme žádat na zastupitelstvu," popisuje současný stav nezávislá starostka Zuzana Jungwirthová.

Zastupitelé budou o rozpočtu na příští rok hlasovat v polovině prosince, do té doby by radní měli předložit návrhy na řešení.

Čtěte takéMuzeum Boženy Němcové

„Může se rovněž stát, že rada třeba přistoupí na nějakou úplně jinou variantu řešení situace, která teď ani není popsána. Ale to já nechci předjímat," doplňuje radní Tomáš Hubka z ODS.

O výši finančního příspěvku Muzeu Boženy Němcové se v České Skalici diskutuje každoročně, mezi zastupiteli jsou i takoví, podle kterých jsou i současné čtyři miliony víc, než si město s pěti a půl tisícovkami obyvatel může dovolit.

Spustit audio

Související