Muzeum Boženy Němcové v České Skalici chystá novinky, včetně velkého rodokmenu slavné spisovatelky

11. únor 2022

Muzeum v České Skalici Na Náchodsku chystá do příští turistické sezony několik novinek pro návštěvníky. Ta největší se týká loni otevřené expozice války z roku 1866. Jiné budou zčásti i prostory věnované Boženě Němcové, která strávila velkou část života právě v tomto městě a jeho blízkém okolí. 

Čtěte také

Tomáš Vondryska z Muzea Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku právě dočistil jednu z mnoha zbraní, které jsou vystaveny v nové, nedávno otevřené expozici.

A už nastávají změny. „My jsme slíbili návštěvníkům, že ta expozice nebude statická, ale bude se vyvíjet. A právě k tomu teď dochází. Stávající expozici, kterou mohli lidé shlédnout v loňském roce, doplníme novými exponáty. Přibyde také jedna nová výstavní vitrína a předměty budou přeskládány a doplněny popiskami. Aby bylo vše přehlednější.

Kolik předmětů tady bude celkem vystaveno? „Počet se nějak dramaticky nezvýší, ale bude to přes 400 trojrozměrných nebo papírových předmětů.

Při všech těch změnách máte ještě kam sahat pro nové exponáty? „U nás v muzeu máme poměrně bohatý depozitář. K válce roku 1866 máme na 700 předmětů. Problém je ten, že tam není až tak veliká rozmanitost, předměty se často opakují. Ale stále se s tím dá hezky čarovat.

Není to jediná expozice se kterou se bude hýbat

Přešli jsme do prostor, které jsou věnovány spisovatelce Boženě Němcové. A Martina Kolínská tady už pracuje na změnách. „V této expozici plánujeme umístit velkoformátový rodokmen Boženy Němcové. Chceme také vystavit druhé vydání Babičky, které sama spisovatelka 21. ledna 1862, těsně před smrtí, podepsala.

Čtěte také

„Plánujeme i několik dalších výstav. Ať už je to výstava ke 100. výročí odhalení jednoho z nejznámějších pomníků, sousoší Babičky s dětmi v Ratibořicích, nebo výstava 20 významných osobností z České Skalice. Bude i pokračovat výstava Antonína Moskalyka.

„A měl by k nám zavítat slovinský malíř, který je obdivovatelem Boženy Němcové. Nicméně kvůli covidovým opatřením se to zatím nepodařilo uskutečnit. Takže uvidíme, dodává Martina Kolínská.

Nová sezóna v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku začne 1. května. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout všechny plánované změny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související