Muzeum bitvy na Chlumu bude mít další výstavní sál

22. září 2010

O druhý výstavní sál s novými exponáty, informační centrum, sociální zařízení pro návštěvníky a technické zázemí pro správu celého areálu se do konce příštího roku rozšíří Muzeum války 1866 na Chlumu u Hradce Králové. Památková zóna patří mezi oblíbené turistické cíle v kraji, zejména na rekonstrukci krvavé bitvy mezi pruskými a rakouskými vojsky se každoročně přijdou podívat tisíce lidí. Přístavba muzea vyjde na více než 34 milionů korun. "Náklady na přístavbu muzea půjdou především z fondů Evropské unie. Z oblasti rozvoje cestovního ruchu se podařilo na tento projekt získat přes 31 milionů korun," řekl radní Královéhradeckého kraje Jiří Vambera.

Muzeum války na Chlumu bylo postaveno v roce 1936. Přestože v roce 1996 prošlo rekonstrukcí, nevyhovuje již potřebám návštěvníků a má rovněž nedostatečné technické zázemí. "Letos v říjnu začneme, do konce roku bychom rádi dokončili část hrubé stavby," uvedl ředitel Muzea východních Čech Zdeněk Zahradník.
Projekt přístavby počítá s tím, že se muzeum rozšíří o druhý výstavní sál, kam budou umístěny další památky z války 1866. V sále se budou moci konat i audiovizuální prezentace. "Umístíme tam nové exponáty. Pravděpodobně do nového sálu přesuneme zvenčí i některé vzácné pomníky, které nyní poškozuje počasí i zloději," dodal Zahradník.
Návštěvníkům muzea bude po dokončení stavby sloužit také nové sociální zařízení a informační centrum. Součástí stavebních úprav bude i vybudování provozního zázemí pro správu památníku - dílnu, sklady, šatny, garáž a kancelář.

Spustit audio