Muzejníci v Úpici teď mají nejvíc práce v depozitářích a restaurátorské dílně. Věnují se tam darům

27. únor 2021 08:52

Městské muzeum v Úpici se v těchto dnech zabývá darovanými exponáty. Jde o předměty, které do muzea přinesli především místní lidé. Mají proto často vztah k regionu a i když jde zdánlivě o obyčejné věci, muzejníci se a ně dívají z trochu jiného pohledu.  

Čtěte také

Ondřej Bezděk a Lenka Jursíková z úpického muzea právě prohlížejí jeden z exponátů. Dá se říct, že je výjimečný ve zdejších sbírkách. Jde o pračku.

„Je to speciální model pračky vyráběný přímo v Úpici. Nevíme tedy přesně z jakých let pochází, ale k nám se dostal jen takový polotovar. Teď tady Lenka právě vytahuje různé kousky."

„Tohle si myslím, že je polotovar vrtulky. Když jsem byl malý, tak si pamatuji, že jsme měli pračku už takovou sofistikovanou, plechovou s plastovou vrtulkou. Už jsme ji používali jen na ohřev vody. Ale ten systém je stejný. Dole byla vrtulka, motor, který do této pračky nebyl ještě zabudovaný, ale máme ho."

„Pralo se takovým jednodušším způsobem. Nerotoval tam buben, ale vířila voda a tím pádem měla zvyšovat prací účinnost lázně."

Je to jeden z exponátů, který do muzea přinesl dárce. A takových věcí je tu asi i víc.
„Občas se zadaří, že nám lidé něco přinesou. My jsme za to moc rádi, protože kolikrát by ty věci skončily na skládkách. Zejména mladí, když koupí nějaký starý dům, tak mají tendenci všechno vyhodit. Přitom na půdě se dá najít spousta pokladů."

Čtěte také

„Jsme tak ráci, když si na nás lidí vzpomenou. Buď se přijdou zeptat, jestli bychom o to měli zájem. A když to jsou nějaké menší věci, tak je rovnou přinesou. Nedávno nám jeden pán přinesl staré zavařovací sklenice, které by normálně lidé vyhodili. Mají ještě skleněné víčko, které se dříve připařovalo a muselo se přicvaknout. To se dnes už nepoužívá."

Tahle pračka je tedy takový polotovar. Co s ní teď bude?
„Už je očištěná, zaevidovaná, tak ji čeká už jen uložení. Dohromady ji dávat nebudeme, protože to by už byl zásah do exponátu. Do toho se nebudeme pouštět. A navíc nám připadá mnohem zajímavější, když jde o rozpracovaný polotovar. To hned tak jinde neuvidíte," dodává Ondřej Bezděk.

Poloautomatická pračka z období 50. let minulého století bude pravděpodobně vystavena v úpické dřevěnce, tedy v další pobočce zdejšího muzea.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související