Muž z Horního Maršova doma ukrýval množství zbraní, munice i trhavin

25. březen 2015

Kriminalisté obvinili 58letého muže z Horního Maršova z nedovoleného ozbrojování. V různých objektech ukrýval výbušniny, náboje i funkční zbraně v množství, s jakým se trutnovští policisté už dlouho nesetkali. Muž skončil ve vazbě a hrozí muž až osm let vězení.

Muž vlastnil více než tři kilogramy výbušnin včetně rozbušek, téměř 7000 nábojů a čtyři funkční zbraně.

„Samonabíjecí pistole ráže 9 mm, vojenská puška z druhé světové války, upravená malorážka s podomácku vyrobeným tlumičem, znehodnocený samopal a plně funkční samopal s 11 zásobníky a stovkami nábojů,“ přiblížil policejní specialista na zbraně a střelivo Martin Němec.

Tak velké množství kriminalisty překvapilo. „Našlo se u něj i vojenské náloživo trinitrotoluen, zhruba tři kilogramy, roznětky a další věci. Je to poměrně výjimečné a daleko to přesahuje nějakou osobní zájmovou potřebu toho člověka,“ dodal Němec.

Muž byl v minulosti držitelem zbrojního průkazu, z důvodu porušení důležité povinnosti vyplývající ze zákona o zbraních a střelivu o něj ale přišel.

Policisté se také dozvěděli, že muž prý na veřejnosti vyhrožoval použitím zbraní a k okolí se choval agresivně a impulzivně.

Zásahová jednotka muže zadržela v katastru Horního Maršova. Bezprostředně po dopadení odmítal s policisty spolupracovat a nechtěl nelegálně držený arzenál vydat. Argumentoval tím, že se nebude mít čím bránit v čase války.

Provizorní pozorovatelna

Podle velitele trutnovské policie Pavla Škandery byl zásah náročný: „Zásahová jednotka se musela důkladně připravit na eventualitu, že ten člověk je skutečně ozbrojen, byť v danou chvíli nemáme potvrzeno čím.“

Muž u sebe měl v době zásahu paralyzér, teleskopický obušek a slzotvorný prostředek. Hned po dopadení následovaly domovní prohlídky. Do pátrání po dalších zbraních se zapojili také psovodi z Libereckého a Ústeckého kraje se speciálně vycvičenými psy.

„Proběhlo 10 prohlídek, z toho dva rodinné domky, jeden byt, pět garáží, plus dvě osobní vozidla,“ vypočítal Škandera. V podkroví jednoho z objektů měl muž u okna dalekohledy a židli. Podle policistů odtamtud zřejmě pozoroval okolí a příjezdovou cestu.

„V rámci rozsahu zajištěných zbraní a zajištěné munice to považujeme za jeden z největších případů v posledních letech, co se týká nedovoleného ozbrojování,“ shrnul Škandera.

Spustit audio