Mutace covidu gama a delta se díky pečlivému trasování rizikových kontaktů v kraji dál nešíří

29. červen 2021

Více než 426 tisíc podaných látek proti onemocnění covid-19, to je aktuální číslo v Královéhradeckém kraji. Každý všední den se podaří aplikovat 5 až 6 tisíc dávek. Náš region si v očkování v porovnání s ostatními kraji vede stále dobře. Aktuální informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Jak to momentálně v našem kraji vypadá s očkováním proti koronaviru?

Čtěte také

Královéhradecký kraj si vede dobře. Co se týče plně naočkovaných lidí, tak těch je v regionu zhruba 170 tisíc, což je okolo 30 procent celkové populace v kraji.

A podle informací koordinátora očkování pro Královéhradecký kraj Jaroslava Malého zájem o očkování pořád trvá a to i u těch mladších skupin jako je 16+.

Ve skupině seniorů pak už je velmi málo lidí, kteří nejsou plně naočkovaní. Momentálně ani není nějaký výraznější nedostatek vakcín v kraji.

Jaká je aktuálně situace v jednotlivých očkovacích místech?

V očkovacím centru Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde je o očkování velký zájem, čeká na termín stejně jako například v minulém týdnu několik tisíc lidí.

Čtěte také

Co se týče krajských nemocnic, tam na svůj termín čeká asi 2 tisíce zájemců. Čekací doba se liší podle jednotlivých míst a také aktuálního zájmu, nejdéle jsou však čekací doby maximálně v řádu dní. Nejmenší fronta zájemců je pak momentálně na Náchodsku a na Broumovsku.

Taková je tedy situace s očkováním, jak to ale vypadá s mutacemi koronaviru v našem kraji?

Informace jsem zjišťovala u Krajské hygienické stanice v Hradci Králové a podle mluvčí Veroniky Krejčí aktuálně v regionu není žádný nový případ potencionálně rizikové mutace koronaviru.

Dříve prý zaznamenali jednotlivé případy mutace gama a nebo delta, u kterých ale i díky pečlivému trasování rizikových kontaktů nedošlo k dalšímu šíření.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.