MUDr. Pavel Holeka: Klouby přetěžujeme. To souvisí i s naší hmotností, kdy musí prostě unést víc

24. listopad 2021

Někoho bolí klouby celoročně, jiného naopak začnou bolet právě na podzim, kdy se začíná ochlazovat. Zazimováváme chaty a zahrady, děláme náročnější činnosti. Tzv. velké klouby to ne vždy dobře zvládají. Bolestivé stavy je přitom nuceno řešit kromě seniorů stále více mladých lidí. 

MUDr. Pavel Holeka z Centra jednodenní chirurgie s.r.o. hovoří v naší radioporadně na téma: nejčastější úrazy kolene a ramene a možnosti léčby.

V zimních měsících se svalový aparát v okolí kloubů méně prokrvuje. A pokud má někdo artrózu, tak klouby trpí víc.
MUDr. Pavel Holeka

Proč nás na podzim trápí ramena, kyčle nebo kolena?

Většinou to souvisí opravdu tak trochu s počasím, které směřuje těch do zimních teplot. Kromě samozřejmě opotřebení, které souvisí s věkem a sportovními aktivitami. V zimních měsících se svalový aparát v okolí kloubů méně prokrvuje. Čili pokud má někdo artrózu, tak klouby trpí víc.

Čtěte také

Dá se říct, čím si tzv. velké klouby nejvíc odrovnáváme?

Často to bývá přetěžováním, čili neadekvátní zátěží kloubů. Souvisí to například i s naší hmotností, kdy kloub prostě nese trošku víc, než by měl.

Hodně se zaměřujete také na sportovní traumatologii. Z vašeho pohledu tak platí známá formulka sportem k trvalé invaliditě?

Profesionální sport je víceméně někdy až na hraně nejen kloubního, ale celotělového systému. Ano platí, že profesionální sportovci jsou více vystaveni úrazovým dějům.

Čtěte také

Pozorujete nějaké obecné jevy, kvůli kterým se dopracováváme k potížím s klouby?

Řekl bych, že v dnešní době, což koresponduje s uzavřením sportovišť, že pacienti, když se pak vrací po nějaké odmlce k aktivnímu sportu, tak je pohybový aparát více namáhán. A to samozřejmě přispává k tomu, že je potom úrazů víc.

Určitě jsou i nějaké aktivity, které naopak dělají našim kloubům vyloženě dobře.

Nejpřirozenější aktivitou je chůze. Pak obecně jízda na kole, plavání, běhání v nějakém rozumném rozměru, které je vždy potřeba individuálně k danému člověku přizpůsobit.

Začal podzim a s ním sychravé počasí, zvyšuje se riziko uklouznutí. Jsou nejčastější úrazy kloubů způsobené pádem?

Čtěte také

Určitě, stoprocentně. Teď je období, kdy křivka úrazů mírně vzrůstá a s prvními mrazy se exponenciálně navýší.

Kdy si dokážeme poradit doma sami a kdy už je dobré jít k lékaři?

Obecně platí, že pokud kloub nepřestane bolet zhruba do týdne po úrazu, nejdéle do 14 dnů, tak je dobré vyhledat specialistu nebo alespoň chirurgickou ambulanci. Tam se udělají základní vyšetření a pak se odešle pacient ke specialistovi.

Když péči zanedbáme, hrozí nějaké nevratné změny? Stejně nás bolest nakonec k lékaři dožene?

V podstatě ano, ale je to kloub od kloubu trošku jiné. Jinak reaguje rameno a jinak koleno, protože to je nosný kloub, který drží váhu člověka. Určitě je vždy lepší zvážit návštěvu u odborníka, než péči zanedbat.

MUDr. Pavel Holeka a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Holekou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související