MUDr. Mounajjed: O snímatelné zubní protézy musíme pečovat ještě pečlivěji, než o vlastní zuby

14. květen 2021

Po hezkém a bělavém úsměvu touží každý z nás. Ne každý však máme tento bonus daný od přírody. Mnozí si myslí, že o zubní náhrady nemusíme nijak extra pečovat, když jsou to zuby, které se nemůžou zkazit. Není to pravda.

Stomatolog MUDr. Radek Mounajjed hovoří v naší radioporadně na téma: zubní snímatelné náhrady. Jak zkrátit a usnadnit fázi návyku? Správný postup při nasazování a snímání. Jak náhradu nosit a čistit? Co, jak a kdy jíst? Co dělat, když náhrada tlačí?

První dny s novou náhradou

Návyk na snímatelnou náhradu trvá různě dlouho, každý pacient je jinak adaptibilní. Především je nutné naučit se nasazovat a snímat náhradu a to nejlépe dle instrukcí lékaře přímo v ordinaci.

Období návyku lze snáze překonat s pomocí fixačních přípravků, které jsou k dostání v lékárnách pod různými obchodními názvy. Snížení dávivého reflexu je možné pomocí cucání tvrdých bonbónů. Tím lze také částečně eliminovat nepříjemný pocit z nadměrné tvorby slin, která je přirozenou reakcí na přítomnost "cizího tělesa" - náhrady v ústech.

Jaký je správný postup při nasazování a snímání?

Celý postup se učte před zrcadlem, aby se stal automatickým a plně se vžil.

Čtěte také

Očištěnou a navlhčenou náhradu oběma rukama vložte do úst a stejnoměrným tlakem vpravo i vlevo ji pozvolna dosazujte až ke sliznici.

Skousněte a pohyby rtů a tváří se přesvědčte, že se náhrada nachází na správném místě. Není-li tomu tak, postup zopakujte. U částečné náhrady je správné dosazení obtížnější, protože náhradu je třeba správně orientovat vzhledem ke sponám ("háčkům") a zbylým zubům.

U náhrad, kde jsou použita jiná zařízení přidržující náhradu v ústech, nacvičte nasazování a snímání pod dohledem lékaře.

Čtěte také

U horní celkové náhrady je postup při nasazení jednodušší - zvlhčenou náhradu vložte do úst oběma rukama současně, po nasazení skousněte, polkněte, proveďte několik pohybů tvářemi a pomocí jazyka se snažte vysát vzduch zpod náhrady, tzn. ze "štěrbiny" mezi sliznicí a náhradou.

U dolní celkové náhrady zatlačte špičkou jazyka na řezací hrany dolních předních zubů, tím napomůžete jejímu lepšímu přilnutí.

Snímání provádějte také oběma rukama tak, že náhradu uvolníte z jejího místa tahem dolů (u horní náhrady) nebo nahoru (u dolní náhrady) za spony. Celkovou náhradu uvolníte nejlépe tak, že při zavřených ústech nafouknete tváře vzduchem. Tím vznikne v ústech přetlak vzduchu, který vnikne i pod náhradu a uvolní ji.

Jak čistit vyjímatelné náhrady

Zubní náhrada se také musí udržovat v dokonalé čistotě. Hygienu snímatelných zubních náhrad nebo i rovnátek můžete udělat komplexně po vyndání z úst.

Péče o zubní náhradu je stejně důležitá jako péče o vlastní zuby (ilustrační foto)

Nikdy nepoužívejte čisticí prostředky pro domácnost a konvenční zubní pasty. Náhrady můžete ukládat na noc do určených roztoků, ale některé je naopak dobré nechat důkladně proschnout. Záleží na materiálu. Před vložením do úst opláchněte teplou vodou.

Co, jak a kdy jíst?

Rozmělňování potravy je nejobtížnější částí návyku na snímatelnou náhradu. Je třeba si otevřeně přiznat, že náhrada není nikdy totéž, co vlastní zuby. Síla skusu je oproti vlastnímu chrupu přibližně třetinová a způsob žvýkání zcela jiný. Zpočátku je vhodné se stravovat doma. Potrava nemá být příliš tvrdá ani lepivá.

Čtěte také

Vhodná je upravená rýže, brambory, zelenina, kompoty. V další fázi je vhodné přidat párky, ryby, sekanou, omelety a řadu dalších jídel, které je možné krájet na menší kousky. Později se dá přejít na normální stravu.

Menší nakrájené kousky potravy žvýkejte pomalu, opatrně, symetricky pomocí "bočních" zubů na obou stranách náhrady. Problémy při rozmělňování potravy je možné snížit a fázi návyku zkrátit pomocí fixačních krémů.

Dávejte pozor na horké pokrmy a tekutiny - umělé pryskyřičné patro vás zbavuje citlivosti a mohli byste si tak popálit měkké patro a jícen. Zpočátku nebudete vnímat ani chuť jídla, protože chuťové pohárky jsou zakryty umělým patrem.

Co dělat, když náhrada tlačí?

Nová náhrada může pochopitelně způsobit drobné či větší otlaky vyvolávající bolestivost. Nikdy náhradu sami nepřibrušujte a vždy vyhledejte pomoc lékaře.

Čtěte také

Důležité je, abyste tlačící náhradu měli v ústech nejméně půl dne před návštěvou lékaře. Jen tak bude možné určit přesně místo, kde náhrada tlačí a cíleně ho upravit. Veškeré úpravy a opravy poškozených snímatelných náhrad patří do rukou lékaře a zubního technika.

Hojení otlaků a drobných poranění sliznice je možné urychlit pomocí výplachů z šalvěje, řepíku či heřmánku nebo speciálním roztokem s obsahem chlorhexidinu, který lze zakoupit v lékárně.

Celou radioporadnu s MUDr. Radkem Mounajjedem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související