MUDr. Majerník: Kýla je chirurgické onemocnění. Bez operace ji u dospělých lidí jinak neodstraníte

21. listopad 2022

Často se říká, nezvedej tuhle těžkou věc, uděláš si kýlu. Jak si ale máme kýlu představit? MUDr. Josef Majerník z Centra jednodenní chirurgie v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma: břišní a tříselná kýla.

Našla jsem takové vysvětlení pro laiky, že kýla je otvor v břišní stěně, přes který se vyklenují do podkoží vnitřní orgány. Nezní to tedy moc hezky.
Je to ale naprosto správná definice kýly. Když si to představíme, vznikne v dutině břišní nebo v břišní stěně jakékoliv oslabení a udělá se tam dírka. A tou se potom de facto vyhřezává to, co je obsahem dutiny břišní, to znamená většinou naše útroby. Pokud se bavíme například o pupeční kýle, tak tam nejčastěji bude vyřezávat předstěra, což je taková tuková ochrana, která kryje střeva.

Pokud se kýla uskřine, zmáčkne se a nemůže být vyživovaná. Pak střevo odumře a praskne. Z čehož je zánět pobřišnice, velice vážný stav.
MUDr. Josef Majerník, Centrum jednodenní chirurgie v Hradci Králové

Pokud se bavíme o tříselné kýle, tak tříselným kanálem často bude zabíhat tenké nebo tlusté střevo. To oslabení břišní stěny samozřejmě může nastat v jakékoliv jizvě po předchozích operacích, nebo prostě může být to oslabené místo dáno vývojově. A nejčastěji bývá v oblasti pupku.

Kromě umístění jsou ještě nějaké rozdíly mezi břišní a tříselnou kýlou?
Důvodů, proč kýly vznikají, je celá řada. Nejčastěji a také nejvíce známé jsou po námaze, ale nemusí to být jediný důvod pro vznik kýly. U žen je například těhotenství velice rizikový faktor pro vznik například pupeční kýly. A samozřejmě muž má větší pravděpodobnost, že mu vznikne tříselná kýla než u ženy.

Čtěte také

Je to zase způsobeno fyziologicky, protože sestup varlat do šourku je přesně tím tříselným kanálem, kde pro muže nastává větší pravděpodobnost, že mu vznikne například tříselná kýla.

Problém tedy nějak vznikne a zdravotní problémy asi nebudou od prvopočátku úplně stejné?
Nejdříve pacient nebo ten, kdo má kýlu, bude pozorovat jakoukoliv bouličku kdekoliv po břiše. Nejčastější místa jsou v oblasti třísla a pupku. Může ho to pobolívat, z toho může bolet i celé břicho. A pokud se bavíme třeba o tříselné kýle nebo nějaké větší kýle, kde budou uskřinuty kličky tenkého střeva, tak mohou nastat i zažívací obtíže.

Samozřejmě je to vždy od toho, co přesně se se stane a jaká útroba se dostane do kýlního vaku a jak dlouho si to tam daný pacient nechá.

Čtěte také

Kýla se časem zvětšuje a zhoršuje?
Je potřeba říci rovnou, že kýla je čistě chirurgické onemocnění. To znamená, že bez chirurgické intervence nebo operace se nedá odstranit. U dospělých lidí jinak než operací prostě kýlu nelze odstranit.

Může nás kýla ohrozit na životě? Prasklá kýla je vážná komplikace?
Odborně to nazýváme trošku jinak, říká se, že se kýla takzvaně uskřine. To znamená že útroba, která je v onom kýlním vaku, se v tom průchodu zmáčkne. Tím pádem nemůže být vyživovaná a pokud je tam klička tenkého nebo tlustého střeva, tak potom střevo odumře a praskne. Z čehož máme zánět pobřišnice, což jsou velice závažné stavy a bohužel člověk může i zemřít.

Je tedy nutné kýlu odstranit co nejdříve?
Ano. Chirurgický pohled je, že kýly, pokud se vyskytnou, jsou takzvaně plánovatelné operace. To znamená, že se člověk v ideálním stavu dostaví na plánovanou operaci, kdy je v nejlepší kondici a tím pádem má u nejlepší předpoklad na to, aby se zahojil.

Čtěte také

Pokud se kýla uskřine, tak už se potom bavíme o akutním stavu, kdy jde pacient akutně na operační sál, protože se jedná o náhlou příhodu břišní. A to už může být spojeno s různými komplikacemi. Část střeva už nebude živá, takže se musí odstranit, a to samo sebou potom přináší další komplikace spojené s hojením rány.

Tedy pokud už má pacient kýlu, tak je ideální to řešit včas a naplánovat daný výkon, aby se potom mohl co nejlépe zahojit.

Celou radioporadnu o problematice kýly s MUDr. Josefem Majerníkem z Centra jednodenní chirurgie v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související