MUDr. Jitka Kalinová: Kontaktní čočky oceníte při mnoha situacích, kdy vám mohou brýle překážet

16. červen 2021

Zatímco dioptrické brýle jsou dnes považovány do jisté míry za módní doplněk, kontaktní čočky jsou ryze praktickou záležitostí. Nemusíte se obávat, rychle si na ně zvyknete. Neomezují vás v pohybu a můžete s nimi dělat prakticky cokoli.

MUDr. Jitka Kalinová hovoří v naší radioporadně na téma: víceohniskové nebo-li multifokální kontaktní čočky a péče o náš zrak.

Pro koho jsou kontaktní čočky určeny

Je dobré objednávat čočky přes internet? Co se stane, pokud nerespektujete doporučení o délce nošení čoček? Existují i čočky na noc?

Čtěte také

Pokud nosíme kontaktní čočky, v horkém slunečném počasí nás může trápit pocit suchého oka, i když jinak tento problém nemíváme. Co dělat v případě citlivosti očí na chlor nebo slanou mořskou vodu?

Jsou pro nositele čoček sluneční brýle důležitější než pro ostatní lidi? Někteří lidé si stěžují, že s kontaktními čočkami se jim o něco hůř čte nebo pracuje na počítači. Existují také čočky pro lepší noční vidění?

Oči jsou během léta zatěžovány víc než jindy

Sluneční záření, kontaminovaná voda, klimatizace, to všechno náš zrak ohrožuje a je tedy o to víc potřebné o něj patřičně pečovat.

Oko je optický systém. Přirovnáme-li oko k objektivu fotoaparátu, pak funkci clony představuje duhovka, citlivou vrstvu fotografického filmu zastupuje sítnice.

Čtěte také

Zaostření při pohledu do blízka zajišťuje oční čočka zvýšením své lomivosti změnou svého tvaru - akomodací. Paprsky světla procházejí optickým systémem oka a v ideálním případě dopadají na sítnici.

Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný. Zornice oka reaguje jako clona fotoaparátu a reguluje množství slunečního záření, které dopadne na sítnici.

Problém nastává při dlouhodobém pobytu v místech intenzivního slunečního záření - u moře či na horách, kdy může vyvolat drobné defekty epitelu rohovky a s tím spojenou výraznou bolest oka.

MUDr. Jitka Kalinová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Existují nějaké speciální sluneční brýle s lepší viditelností pro řízení automobilu?

Celou radioporadnu s MUDr. Jitkou Kalinovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související