MUDr. Dršata: Neexistují dva lidé se stejným obličejem, proto je zabarvení hlasu u každého jedinečné

2. květen 2023

V dnešní lékařské radioporadně se budeme věnovat především hlasivkám. Ty jsou nejunikátnějším hudebním nástrojem. Jak si ovšem tento nástroj chránit? Jaká jsou nejčastější onemocnění, kdy stačí hlasový klid a kdy už je dobré odborníka vyhledat?

MUDr. Jakub Dršata, Ph.D. z kliniky ORL Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: jak a proč si chránit hlas.

Kde se vlastně tvoří náš hlas a proč ho máme každý jiný?
Hlas se tvoří v hrtanu. A hrtan je v krku, to vědí určitě i laici. Když se hlas pokazí, tak jdeme na krční oddělení. Ale hrtan se zase rozděluje na tři takové oddíly a hlas se tvoří v tom středním. Čili tam, kde jsou hlasivky. Ale ve skutečnosti to není úplně celá pravda, protože na hlasivkách se tvoří jen základní tón.

Hlasivky jsou dva relativně krátké vazy, nemají víc než 14 či 15 milimetrů. Ale jejich mikroskopická struktura je poměrně složitá.
MUDr. Jakub Dršata, Ph.D. z kliniky ORL Fakultní nemocnice Hradec Králové

Kdybychom hlasivky vytáhli z hrtanu ven a na nich vytvořili onen tón, tak by byl nehezký, byl by takový jalový. Tedy to, co každému z nás dělá unikátní hlas, záleží na rezonančních prostorech, a ty máme každý jiný. Každý člověk má jiný obličej, proto je ona rezonance u každého unikátní. A to dělá náš hlas jedinečným.

Slyšela jsem přirovnání, že hlasivky jsou jako struny na houslích. A smyčec je náš dech. A jaký vznikne tón, to záleží právě na tvaru úst, zubů, nosu a lebky. Tedy v tom spočívá ona unikátnost, že každý hlas zní jinak.

Čtěte také

Je to tak. Hlasivky často ke strunám houslí nebo kytary přirovnáváme, protože to jsou nástroje, které jsou obecně známe. Ale ve skutečnosti ty hlasivky fungují spíše jako jazýček například u klarinetu. Prostě u jazýčkových nástrojů nebo varhan. Rozdíl je jen ten, že u těch jazýčkových nástrojů nemůžeme s oním jazýčkem hýbat, zatímco s hlasivkami ano. A ten tón se vytváří podobně jako třeba na houslích.

Jak vypadají hlasivky?
Hlasivky jsou dva relativně krátké vazy, nemají víc než 14 či 15 milimetrů. Tedy je to opravdu centimetrová záležitost. Když se na ně podíváte, tak jsou takové bělavé, pokud jsou zdravé. A ta jejich mikroskopická struktura je poměrně složitá. To je právě v zájmu toho, aby hlas byl perfektní.

Viděl jste jistě nejedny hlasivky, tak by mě zajímalo, jestli jsou opravdu hodně odlišné u těch, kteří hlas používají každodenně a namáhají hlasivky více, jako jsou zpěváci či moderátoři? Mají hlasivky silnější, nebo je tam nějaký jiný rozdíl?

Čtěte také

Na první pohled určitě ne, ale samozřejmě, když bychom šli do úplných detailů hlasu, tak umělecký hlas má nějaké své charakteristiky kvality, které jsme už dnes schopni pomocí nejmodernějších přístrojů do určité míry zachytit. Jsme schopni vidět na hlasivkách to, co na hlase slyšíme. Řečeno s určitou nadsázkou.

Můžeme ovlivnit barvu našeho hlasu?
Ano, určitě, ale tím se spíše zabývají hlasoví pedagogové. Dnes jsem třeba měl už v ordinaci zpěvačku a ta přišla i se svojí hlasovou pedagožkou. A to je vynikající, když my lékaři můžeme spolupracovat s dalšími obory, které se zabývají hlasem. Protože hlas, to není otázka zájmu jen jednotlivých odborností, ale teprve vzájemná spolupráce udělá to, co je krásné, co lidem pomůže nejvíc.

Celou radioporadnu o našem hlasu s MUDr. Jakubem Dršatou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související