Mrkev patří mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou snědí i děti. Máme recept na skvělý mrkvový dort
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:44 Rozhovor s profesorem Janem Pirkem
- 04:52 Módní návrhářka Jitka Šedová a podzimní svatební veletrhy
- 09:35 Jaké bylinky zvolit na podzim pro posílení imunity
- 14:21 Výživová poradkyně Martiny Jandová a nejen recept na mrkvový dort
- 17:52 Pojďme se podívat do solária
- 21:54 Pozvánka na galavečer ankety Šarmantní osobnost roku
Čtěte také
Mrkev patří mezi nejoblíbenější druh zeleniny, kterou jako jednu z mála snědí i děti. O mrkvi se říká, že je zdravá na oči. Není to jen babičkovská povídačka, je to pravda. Mrkev skutečně očím prospívá. A to není všechno!
Mrkev je bohatá na řadu cenných vitaminů a minerálů, včetně antioxidantů. Mimo jiné je významným zdrojem vitaminu A, E a betakarotenu. Všechny tyto tři živiny podporují zdravý zrak.
Obrní nás před viry
Betakaroten, vitamin C a selen, které mrkev ve velkém obsahuje, jsou mimo jiné silnými antioxidanty. Mrkev je proto skvělým prostředkem, jak dostat do těla živiny posilující imunitu..
Je po ní krásnější opálení
Betakaroten obsažený v mrkvi je důležitý zejména pro ty z vás, kteří touží po krásném opálení. Ten totiž spolu s dalšími látkami pomáhá přeměňovat pigment pokožky k hnědší barvě. Výsledkem je opálení v krásném bronzovém odstínu. Kromě toho díky konzumaci mrkve dodáte tělu látky, které chrání kůži před UV slunečním zářením.
Mrkvové smoothie s jablkem
Dodá vám velké množství cenných látek, zároveň zasytí a pravděpodobně si na něm i skvěle pochutnáte!
- • 1 jablko
- • 3 mrkve
- • 1 pomeranč
- • šťáva z půlky limetky
Obecně vzato je mrkev zdravější ve vařeném stavu než za syrova. Ze syrové mrkve je totiž tělo schopné vstřebat jen asi 25 procent důležitého antioxidantu a prekurzoru vitaminu A beta-karotenu, na který je mrkev velmi bohatá. Z vařené mrkve servírované s trochou tuku dokáže tělo vstřebat více než polovinu beta-karotenu.
Mrkvový dort
- 1 dort + (část jsem oddělila do formy na srnčí hřbet)
- 500 g nastrouhané mrkve
- 300 g celozrnné špaldové mouky (mandlové)
- 250 g třtinového cukru (kokosového cukru, medu, či jiného sladidla)
- 80 g vlašských ořechů (hrubě mletých)
- 80 g mix mletých semínek - lněná, dýňová, slunečnicová (můžete vynechat a nahradit vlašskými ořechy)
- 200 ml rostlinného oleje
- 4 vejce
- 1 vanilkový lusk (rozpůlíme si vanilkový lusk a vnitřek seškrábneme špičkou nože)
- 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
- 2 čajové lžičky skořice
- špetka soli
- Na krém:
- 500 g mascarpone (pokud chcete lehčí variantu, tak si místo mascarpone můžete dát tvaroh)
- 250 ml smetany na šlehání + ztužovač šlehačky
- 250 ml zakysané smetany
- dosladíme medem nebo vanilkovým cukrem
- Na ozdobu:
- vlašské ořechy (nakrájíme na větší kusy a opražíme je na suché pánvi)
Postup:
V jedné míse smícháme vajíčka s cukrem (medem), olejem, špetkou soli a vnitřkem vanilkového lusku. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a skořicí. Sypké ingredience postupně přidáme k tekutým a mixérem promícháme. Následně přidáme ke směsi najemno nastrouhanou mrkev, ořechy a semínka (ořechy nasekané nahrubo, semínka rozemeleme najemno). Těsto vlijeme do kulaté dortové formy (nechtěla jsem dort příliš vysoký, tak jsem část těsta vlila do formy na srnčí hřbet), ale klidně vlijte vše do jedné formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Pokud budete péct vše v jedné formě (nebudete část těsta oddělovat do další formy), tak budete péct delší dobu. Kontrolujeme dřevěnou špejlí, jestli je koláč uprostřed propečený.Po upečení je potřeba nechat dort vychladnout a poté rozkrojit na 2-3 stejné části.
Příprava krému:
Než dort vystydne, tak si připravíme krém. Vyšleháme šlehačku se ztužovačem, poté přidáme mascarpone a zakysanou smetanu a přisladíme dle chuti. Promažeme krémem vychladlý korpus a nahoru nasypeme opražené vlašské ořechy.
Dort dáme do lednice vychladnout a pak si můžeme vychutnat kávu se skvělým dezertem.
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Zlaté slunce pro herce Petra Kostku, vítěze populární rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Vítězem 28. ročníku ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku se stal vynikající herec Petr Kostka. Převzal hlavní cenu, Zlaté slunce.
-
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět pohromadě, tvrdí nutriční poradkyně Martina Jandová
Brzy oficiálně přivítáme jaro, nakonec už je cítit ve vzduchu. A jaro je také období, které někteří odborníci doporučují jako dobrý start, pokud chceme změnit jídelníček.
-
Kalorie a kilojouly. Výživová poradkyně Martina Jandová vás zasvětí do tajů kalorických tabulek
26. února začíná po celé České republice speciální týden ke Světovému dni obezity, který potrvá do 5. března. Budou se konat i preventivní akce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.