Mouka. Ročně jí každý sníme kolem 120 kg. To už je docela hodně a stojí za to si vybírat kvalitu
Proč kupovat kvalitní mouky a proč nepoužívat jenom bílou pšeničnou? Protože jsme to, co jíme a tím co jíme, také ovlivňujeme svět kolem sebe.
Ing. Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: Mouka. Její výživové hodnoty a prospěšnost.
Čtěte také
Proč dávat přednost moukám z polí bez chemie, tedy bio moukám? Podporou ekologického zemědělství, přispíváme ke zdravější krajině, půdě a vodě. Biopotraviny jsou cestou, jak přispět k obnově zdravé krajiny, více ptáků, více hmyzu, pestřejší pole, živá půda, čistá voda.
Místo nebezpečné umělé chemie - pesticidů a chemických hnojiv - používají ekofarmáři jiné osvědčené metody - osevní postup, střídání plodin na poli tak, aby se vzájemně podporovaly, žádné monokultury a velké lány každým rokem na stejném místě, používají více mechanizace místo chemie, kolem bio polí jsou remízky, meze, zelené pásy pro udržení vody v krajině a pro polní živočichy, aby měli potravu, úkryt a místo k vyvedení mláďat.
Pro naše tělo bio představuje to nejkvalitnější jídlo, biopotraviny jsou v současné době nejvíce kontrolované potraviny na trhu a tudíž nejbezpečnější.
Bez zbytků nebezpečné chemie
Proč nám bílá pšeničná mouka v nadměrném množství nedělá dobře?
Čtěte také
Dříve byla bílá mouka sváteční surovinou, byla drahá a jedla se při slavnostech a posvíceních, dnes vlivem průmyslového zemědělství a vyšlechtění odrůd s vysokými výnosy je její cena nízká a jíme ji zbytečně mnoho.
Je to surovina vhodná spíš pro průmyslové pekárny, než po naše zdraví. Je stabilní, dlouho vydrží, dobře se z ní peče, ale je prázdná, bez živin.
Co nám dávají celozrnné mouky?
Mouky z původních plodin - špalda, jednozrnka, dvouzrnky, červená pšenice, ječmen, žito
Bezlepkové mouky - pohanková, rýžová, z červené čočky, ze žlutého hrachu, z cizrny, z čiroku
Příklady použití: pohanková - zahušťování, palačinky, ječná - lívanečky, žitná na domácí chléb
Recept na ječné lívance (20-25 kusů):
Suroviny:
250 g ječné celozrnné mouky, 2 lžíce bio sušeného droždí (dm drogerie) nebo ½ čerstvého droždí, 400 ml mléka - bio kravského, nebo rýžový či mandlový nápoj Isola Bio, 1 domácí nebo biovejce, 2 lžičky třtinového ukru, špetka soli, tuk na smažení lívanců - kokosový olej, slunečnicový bio olej na smažení, kvalitní džem nebo povidla, med, javorový sirup
Připravte si v hrnečku předem klasicky s trochou cukru droždí. Po vzejití kvásku smíchejte mouku, teplé mléko, vejce, a špetku soli a promíchejte. Nechte v teple alespoň půl hodiny až hodinu vykynout.
Lijte na rozehřátou pánev s olejem a smažte po obou stranách dozlatova. Podávejte s tím, s čím máte lívance rádi a co vám sezóna nabízí.
Další recepty na bezlepkové mouky, celozrnné mouky a mouky netradiční plodiny najdete na www.probio.cz
Celou radioporadnu s Ing. Barborou Hernychovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Pohankovo - oříškové rohlíčky (bezlepkové) (od Ing. Barbory...
Suroviny: 250 g pohankové mouky, 210 g másla, 70 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g mletých lískových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení
-
Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit na cestách a...
Proč jsou biopotraviny kvalitnější, ekologičtější a etičtější? Proč bychom je měli kupovat, i když mají ve většině případů větší cenu než konvenční? Co se týče vyšš...
-
Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové aneb Zdravé letní vaření
Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: zdravá letní strava, udělejte si saláty, jak je neznáte. A připojila recept na špaldové Ratatouille.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.