Mouka. Ročně jí každý sníme kolem 120 kg. To už je docela hodně a stojí za to si vybírat kvalitu

5. únor 2020

Proč kupovat kvalitní mouky a proč nepoužívat jenom bílou pšeničnou? Protože jsme to, co jíme a tím co jíme, také ovlivňujeme svět kolem sebe.

Ing. Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: Mouka. Její výživové hodnoty a prospěšnost.

Čtěte také

Proč dávat přednost moukám z polí bez chemie, tedy bio moukám? Podporou ekologického zemědělství, přispíváme ke zdravější krajině, půdě a vodě. Biopotraviny jsou cestou, jak přispět k obnově zdravé krajiny, více ptáků, více hmyzu, pestřejší pole, živá půda, čistá voda.

Místo nebezpečné umělé chemie - pesticidů a chemických hnojiv - používají ekofarmáři jiné osvědčené metody - osevní postup, střídání plodin na poli tak, aby se vzájemně podporovaly, žádné monokultury a velké lány každým rokem na stejném místě, používají více mechanizace místo chemie, kolem bio polí jsou remízky, meze, zelené pásy pro udržení vody v krajině a pro polní živočichy, aby měli potravu, úkryt a místo k vyvedení mláďat.

Ing. Barbora Hernychová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pro naše tělo bio představuje to nejkvalitnější jídlo, biopotraviny jsou v současné době nejvíce kontrolované potraviny na trhu a tudíž nejbezpečnější.

Bez zbytků nebezpečné chemie

Proč nám bílá pšeničná mouka v nadměrném množství nedělá dobře?

Čtěte také

Dříve byla bílá mouka sváteční surovinou, byla drahá a jedla se při slavnostech a posvíceních, dnes vlivem průmyslového zemědělství a vyšlechtění odrůd s vysokými výnosy je její cena nízká a jíme ji zbytečně mnoho.

Je to surovina vhodná spíš pro průmyslové pekárny, než po naše zdraví. Je stabilní, dlouho vydrží, dobře se z ní peče, ale je prázdná, bez živin.

Co nám dávají celozrnné mouky?

Mouky z původních plodin - špalda, jednozrnka, dvouzrnky, červená pšenice, ječmen, žito
Bezlepkové mouky - pohanková, rýžová, z červené čočky, ze žlutého hrachu, z cizrny, z čiroku

Ječné lívance s jahodami

Příklady použití: pohanková - zahušťování, palačinky, ječná - lívanečky, žitná na domácí chléb

Recept na ječné lívance (20-25 kusů):

Suroviny:
250 g ječné celozrnné mouky, 2 lžíce bio sušeného droždí (dm drogerie) nebo ½ čerstvého droždí, 400 ml mléka - bio kravského, nebo rýžový či mandlový nápoj Isola Bio, 1 domácí nebo biovejce, 2 lžičky třtinového ukru, špetka soli, tuk na smažení lívanců - kokosový olej, slunečnicový bio olej na smažení, kvalitní džem nebo povidla, med, javorový sirup

Připravte si v hrnečku předem klasicky s trochou cukru droždí. Po vzejití kvásku smíchejte mouku, teplé mléko, vejce, a špetku soli a promíchejte. Nechte v teple alespoň půl hodiny až hodinu vykynout.
Lijte na rozehřátou pánev s olejem a smažte po obou stranách dozlatova. Podávejte s tím, s čím máte lívance rádi a co vám sezóna nabízí.

Další recepty na bezlepkové mouky, celozrnné mouky a mouky netradiční plodiny najdete na www.probio.cz

Celou radioporadnu s Ing. Barborou Hernychovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související