Motýlí král jasoň červenooký je o krok blíž k návratu do krkonošské přírody. Vylíhlo se 1400 housenek

10. duben 2023 08:21

Ochráncům přírody se daří v zajetí odchovat druhou generaci jasoně červenookého - z vajíček se teď chovateli motýlů Miloši Andresovi vylíhlo na 1400 husenek. Až jedinci dokončí vývoj, ekologové je vypustí na vytipované lokality v našich nejvyšších horách.

Přišli jsme domů k chovateli motýlů Miloši Andresovi, který se snaží odchovat další generaci jasoně červenookého. V tuto chvíli má poslední várku vajíček ve své lednici. „Můžeme je vyndat. Tam přezimují a já jen udržuji optimální vlhkost, aby vajíčka úplně nevyschla.“

Čtěte také

Vajíčka vypadají jako semínka máku. Jen jsou bílá a trošku větší. „Předchozí várky už jsem vyndal, abych si co nejlépe nastavil vývoj jasoně na podmínky lokality, ve které ten chov provádím.

Část chovu má Miloš Andres ve speciálním skleníku v chovné stanici. „V každé dóze se nachází mezi 60 až 120 housenkami. Záleží, jak to mám podle plemenitby nastaveno. Jsou tam různé klacíky, okvětí rozchodníků a vkládám tam i listí rostlin, na kterých pak provádějí žít. To si teď můžeme ukázat.

„Vidíte, jak housenky spořádaně sedí na odkvetlých květenstvích rozchodníků velkých. Pořádají tam takzvané agregace. Tísní se vedle sebe a když zasvítí sluníčko, tak se ten prostor velmi dobře ohřívá. Proto také mají černou barvu.

„Jakmile se udělá teplo, housenky vyrostou, ve větších dózách se zakuklí. Kukly se potom vylíhnou a tím dosáhneme druhé generace a můžeme s motýly experimentovat při vypouštění do volné přírody.

Čtěte také

Teď jsme na jednom z utajovaných míst v Krkonoších, kam by se měl jasoň červenooký vrátit. Zarostlou horskou louku k tomu museli ochránci přírody připravit.

Jak ukazuje hlavní koordinátor ochranářské Skupiny JARO David Číp. „Přes zimu jsme tady dodělali ty hlavní práce spočívající v odstranění náletů. Zhruba jeden hektar plochy jsme takto vyčistili. Aby zde nyní mohly růst jak živné rostliny pro housenky, tak zdroje nektaru pro dospělé motýly.

Po úspěšném odchovu sem ochranáři zhruba začátkem léta vypustí několik desítek jedinců jasoně červenookého. Experiment pak má naznačit, zda je právě tato lokalita pro přežití motýlů příznivá.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související