Motorkář na Jičínsku nezvládl řízení a havaroval. Vysoká rychlost je nebezpečný hazard

20. květen 2020 12:43

O tom, že šťastný návrat z cest není vždy zaručen, se osobně přesvědčil dvaapadesátiletý jezdec na motocyklu BMW F850. Kolem sedmé hodiny ranní jel po silnici II. třídy v obci Horní Rokytňany ve směru na Mladou Boleslav.

V levotočivé zatáčce zřejmě nepřizpůsobil rychlost svého motocyklu. V důsledku toho vyjel vpravo mimo silnici a upadl. Motorka poté ještě vlivem rychlosti narazila do plechových vrat jedné z místních garáží.

Čtěte také

Při dopravní nehodě utrpěl řidič lehké zranění. Celková škoda je předběžně odhadnuta na částku 115 tisíc korun.

Motocyklisté by si měli uvědomit, že patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Případný střet s vozidlem nebo pevnou překážkou končí ve valné většině těžkými zraněními nebo dokonce smrtí.

Závažnost dopravních nehod motocyklistů je až šestkrát vyšší než u osobních automobilů (tj. počet usmrcených na tisíc dopravních nehod je 6x vyšší).

Ze statistik dopravních nehod vyplývá, že dopravní nehody končící smrtí motocyklisty, větší měrou zavinili motorkáři sami.

Nepřiměřená rychlost je nejčastější příčinou vážných dopravních nehod motocyklistů, druhou příčinou je nesprávný způsob jízdy.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související