Most v centru obce Rudník na Trutnovsku čeká na jaře oprava. Dělníci už připravují most provizorní

11. říjen 2019 06:48

Ředitelství silnic a dálnic staví v obci Rudník na Trutnovsku provizorní most. Důvodem je výměna toho starého. Ten je už podle obce a silničářů ve špatném stavu. Denně tudy projedou tisíce aut, mezi nimi i velký počet kamionů. Stavba nového mostu má začít na jaře příštího roku. 

Čtěte také

Dělníci už mají připraveny sloupy a podpěry provizorního mostu.

„V současné době probíhá výstavba mostovky a co mám zprávy od zhotovitele, tak 5. listopadu by se měl pokládat provizorní asfalt na druhé straně u obytného domu a železářství. Potom do konce listopadu nějakým způsobem práce skončí," upřesňuje nezávislý místostarosta Rudníka Jiří Vondrák.

Kvůli objízdným trasám se zapotřebí také upravit prostranství za objektem, který stojí u mostu. Objízdná trasa totiž povede částečně za ním.
„Za tím obytným domem a železářstvím je to jasné. A na druhé straně se bude zřejmě jednat o to, že se dá svodidlo pryč a posune se objízdná trasa směrem k poště."

Ředitelství silnic a dálnic staví v obci Rudník na Trutnovsku provizorní most

Ředitelství silnic a dálnic zaplatí za výměnu mostu přibližně 36 milionů korun.

Čtěte také

„Oprava se provádí z důvodu špatného stavebně technického stavu. Most je ze sedmistupňové stupnice v pátém stupni poškození," vysvětluje Jan Rýdl, mluvčí ŘSD.

S místostarostou Jiřím Vondrákem stojíme u mostu, na který právě najíždí kamion s návěsem. Má velké problémy na most najet.
„Jak je tento most stavěný, tak to vůbec není děláno na současnou dopravu. Když sem přijede velký kamion, tak musí dávat přednost lidem, kteří přijíždějí od Vrchlabí. Ten poloměr otáčení je tady strašně ostrý, aktuální dopravě to vůbec nevyhovuje."

Nový most bude širší a uprostřed bude mít objízdný ostrůvek. Řidiči kamionů a nákladních aut by přes něj měli bez problémů přejet.

Tohle ale není jediná oprava mostní konstrukce

Jen o pár desítek metrů dál, směrem na Mladé Buky, bude na jaře také rušno.

„U osmnácti bytovek proběhne oprava druhého mostu. Nebude tedy jen tato akce, ale budou na této silnici probíhat opravy dvě," dodává Jiří Vondrák.

Nový most u pošty by měl začít fungovat v listopadu příštího roku.

Spustit audio

Související