Moje práce – to nejsem já, říká spisovatel a publicista Aleš Palán

Od drobné publicistiky se vypracoval během let přes poezii a prózu k počtu více než čtyřiceti titulů. Patří mu cena Českého literárního fondu i ocenění Magnesia litera.

Jeho doménou jsou knižní rozhovory. Absolvoval jich za pětadvacet let přes tisíc a jeho respondenty byly takové osobnosti, jako je opat Želivského kláštera Bohumil Vít Tajovský či bratři Reynkovi.

Velkou a pozitivní odezvu z řad čtenářů mu přinesla kniha Raději zešílet v divočině, ve které zpovídá osm šumavských samotářů a poustevníků a nabízí pohled do tajuplného světa za „okrajem okraje“, o kterém nic nevíme.  

Jeho knihy a respondenti ho pohlcují. Naposledy rozhovor se zakladatelkou hospiců v Česku, doktorkou Marií Svatošovou. „Smrt je jediné téma našich životů“, reaguje Aleš Palán v zamyšlení se nad společným dílem, které ze spolupráce s doktorkou Svatošovou vzešlo s titulem Neboj se vrátit domů.

Spisovatel a publicista Aleš Palán sám spolupracuje s Asociací hospiců, mluví s umírajícími lidmi a dokonce říká, že „v hospicích je sranda“. Proč téma smrti a umírání vítězí u mistra knižních rozhovorů Aleše Palána nad ostatními tématy? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: zos
Spustit audio